Written by Елена Сергова
нудистки плаж Лайпницзее

Тук старшите мениджъри са захвърлили вратовръзките в замяна на усещането за свобода. 

Премахвайки текстила, премахваме и повечето ограничения. 

Знаехме, че обикаляйки езерото Скадар в Южна Европа, ще стигнем до Ада Божана- нудистки остров в Хърватска. Лятото тъкмо започваше да напомня за дългите си нощи, когато в средата на май, след дванадесет часа роуд трип, видяхме заветния плаж. Напълно опустял и като спрял във времето на безгрижните соц ваканции. Обстановка, която ни направи още по-спокойни и умиротворени- три мацки по евино облекло, всяка, хванала по една потна бира в ръка. В онзи момент можех да си представя как това е нормата. Не че не оценявам радостта от красивите материи и кройки, но тялото сякаш стига най-чистата си форма, когато е голо и на слънце. 

нудистки плаж Лайпницзее

За избора и привилегията на нудистки живот, могат да ни разкажат обитателите на малката британска колония Шпилплац (игрална площадка от немски). Това е най-старата натуралистка колония в Англия, в която около 100 семейства споделят живота си предимно голи. За разлика от много други утопични общества, Шпилплац е едно изключително спокойно и дори скучновато английско селце, в което средната възраст на жителите е 50 години. Съществува от времето., когато Хитлер все още не е дамгосал като неморални “Freikorperkultur”- последователите на “свободното тяло” в Германия. FKK е отношение към живота, при което голото тяло не е източник на срам, но и в никакъв случай не е само инструмент на сексуалност. Голотата включва публично съгласие и следователно не изисква запазени зони като отделни плажове. В последствие натуралисткото движение става изключително популярно в Източна Германия, вероятно поради по-светското културно развитие.

Британската нудистка колония не се е увеличила драстично от създаването си, а секретарка е внучката на нейния създател. Култът тук е свободата на голото тяло и нищо повече. Който заживее в Шпилплац, не поглежда отново към обществото на “Текстилите”. Дали защото възможността да се сдобиеш с малка вила означава дългогодишно членство и одобрение от старейшините, или защото веднъж захвърлил дрехите, се завръщаш към умиротворена версия на себе си. Без значение онези няколко килограма повече или по-видимите отражения на Живота по физическото тяло. Хората в Шпилплац са по-малко притеснени от несъвършенствата си. “Имали сме членове с ампутирани крайници и жени с васектомия, плуващи щастливо голи в басейна. Тук всички сме много толерантни”, разказва жителка на колонията. 

В Шпиплац свободата от текстилните притежания се трансформира и като свобода от оковите на вещите. Закупени за 35К-40К паунда кеш и без право на ипотека, малките бунгала често не могат да поберат притежанията на своите нови заселници. Трупани в предишния “текстилен живот”, новите стопани в колонията трябва да се откажат от колекционирането на вещи. Мебелировката е минималистична. Шезлонзите са на почит и повечето нудисти предпочитат да товарят ежедневието си с минимално ангажименти извън следобедния джин. Протестантските добродетели са изкоренени от моралните ценности в Шпилплац. 

“Продадох къща с четири спални в Нотингам и след по-ранно пенсиониране с новата ми партньорка търсихме други хоризонти. Не искам да ми се налага да работя повече и да участвам в онази надпревара. Така, докато обикаляхме нудистките клубове в Европа, попаднахме тук и не пожелахме да си тръгнем.

В Шпиллац приемат туристи с уговорката, че разбират и осъзнават FKK. Ако някой се разхожда наоколо твърде възбуден, бива тактично насочен обратно към паркинга, за да се облече и да пие една студена вода. Нудизма/Натурализма по дефиниция описват начин на живот в хармония с природата. Практика, характеризираща се с обща голота, която насърчава самоуважението, това към другите и околната среда. “Свиква се бързо с новата норма на голота. Имах приятелка, която на петия ден се беше съблякла пред порасналите й синове и никой от тях не го намери за странно. Мисля, че е увличащо веднъж попаднал в тази среда”, споделя резидент на селцето. Тук всички тела са красиви- от образците на Прерафаелит, до по-закръглените форми. “Всички изглеждат самоуверени, мястото е изключително освобождаващо”, разказва Илия Флийт- бранд мениджър на S&M бранда Fleet Ilya. Заедно с криейтив партньорката си, те заминават за Шпилплац в търсене на вдъхновения за маркетирането на своя бранд.

“Преусмислихме позиционирането в социалните мрежи на ретушираните ни кадри- вече не е естествено и дори е малко скучно. Имам предвид нашите перфектни фотоси на дългокраки жени, позиционирани до мебели с красив дизайн.”

Новото време ни прави по-заземени, повече приемащи несъвършенствата. Свободата на голото тяло е окриляваща- опитайте едно голо къпане в морето и ще разберете защо. 

signature
Scroll to Top
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.