Голо лято

Written by Елена Сергова
нудистки плаж Лайпницзее

Тук старшите мениджъри са захвърлили вратовръзките в замяна на усещането за свобода. 

Премахвайки текстила, премахваме и повечето ограничения. 

Знаехме, че обикаляйки езерото Скадар в Южна Европа, ще стигнем до Ада Божана- нудистки остров в Хърватска. Лятото тъкмо започваше да напомня за дългите си нощи, когато в средата на май, след дванадесет часа роуд трип, видяхме заветния плаж. Напълно опустял и като спрял във времето на безгрижните соц ваканции. Обстановка, която ни направи още по-спокойни и умиротворени- три мацки по евино облекло, всяка, хванала по една потна бира в ръка. В онзи момент можех да си представя как това е нормата. Не че не оценявам радостта от красивите материи и кройки, но тялото сякаш стига най-чистата си форма, когато е голо и на слънце. 

нудистки плаж Лайпницзее

За избора и привилегията на нудистки живот, могат да ни разкажат обитателите на малката британска колония Шпилплац (игрална площадка от немски). Това е най-старата натуралистка колония в Англия, в която около 100 семейства споделят живота си предимно голи. За разлика от много други утопични общества, Шпилплац е едно изключително спокойно и дори скучновато английско селце, в което средната възраст на жителите е 50 години. Съществува от времето., когато Хитлер все още не е дамгосал като неморални “Freikorperkultur”- последователите на “свободното тяло” в Германия. FKK е отношение към живота, при което голото тяло не е източник на срам, но и в никакъв случай не е само инструмент на сексуалност. Голотата включва публично съгласие и следователно не изисква запазени зони като отделни плажове. В последствие натуралисткото движение става изключително популярно в Източна Германия, вероятно поради по-светското културно развитие.

Британската нудистка колония не се е увеличила драстично от създаването си, а секретарка е внучката на нейния създател. Култът тук е свободата на голото тяло и нищо повече. Който заживее в Шпилплац, не поглежда отново към обществото на “Текстилите”. Дали защото възможността да се сдобиеш с малка вила означава дългогодишно членство и одобрение от старейшините, или защото веднъж захвърлил дрехите, се завръщаш към умиротворена версия на себе си. Без значение онези няколко килограма повече или по-видимите отражения на Живота по физическото тяло. Хората в Шпилплац са по-малко притеснени от несъвършенствата си. “Имали сме членове с ампутирани крайници и жени с васектомия, плуващи щастливо голи в басейна. Тук всички сме много толерантни”, разказва жителка на колонията. 

В Шпиплац свободата от текстилните притежания се трансформира и като свобода от оковите на вещите. Закупени за 35К-40К паунда кеш и без право на ипотека, малките бунгала често не могат да поберат притежанията на своите нови заселници. Трупани в предишния “текстилен живот”, новите стопани в колонията трябва да се откажат от колекционирането на вещи. Мебелировката е минималистична. Шезлонзите са на почит и повечето нудисти предпочитат да товарят ежедневието си с минимално ангажименти извън следобедния джин. Протестантските добродетели са изкоренени от моралните ценности в Шпилплац. 

“Продадох къща с четири спални в Нотингам и след по-ранно пенсиониране с новата ми партньорка търсихме други хоризонти. Не искам да ми се налага да работя повече и да участвам в онази надпревара. Така, докато обикаляхме нудистките клубове в Европа, попаднахме тук и не пожелахме да си тръгнем.

В Шпиллац приемат туристи с уговорката, че разбират и осъзнават FKK. Ако някой се разхожда наоколо твърде възбуден, бива тактично насочен обратно към паркинга, за да се облече и да пие една студена вода. Нудизма/Натурализма по дефиниция описват начин на живот в хармония с природата. Практика, характеризираща се с обща голота, която насърчава самоуважението, това към другите и околната среда. “Свиква се бързо с новата норма на голота. Имах приятелка, която на петия ден се беше съблякла пред порасналите й синове и никой от тях не го намери за странно. Мисля, че е увличащо веднъж попаднал в тази среда”, споделя резидент на селцето. Тук всички тела са красиви- от образците на Прерафаелит, до по-закръглените форми. “Всички изглеждат самоуверени, мястото е изключително освобождаващо”, разказва Илия Флийт- бранд мениджър на S&M бранда Fleet Ilya. Заедно с криейтив партньорката си, те заминават за Шпилплац в търсене на вдъхновения за маркетирането на своя бранд.

“Преусмислихме позиционирането в социалните мрежи на ретушираните ни кадри- вече не е естествено и дори е малко скучно. Имам предвид нашите перфектни фотоси на дългокраки жени, позиционирани до мебели с красив дизайн.”

Новото време ни прави по-заземени, повече приемащи несъвършенствата. Свободата на голото тяло е окриляваща- опитайте едно голо къпане в морето и ще разберете защо. 

signature
Scroll to Top

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.