Тайфун с нежно име

“Аз не съм ничия мъничка сестра!” пише на корицата на People през 1976г. до портрета на Каролин Бувие, известна като Лий Радзиуил. С аристократичните си черти, безупречна прическа и елегантност, спонтанност и свободен дух, каквото и да прави Лий винаги ще остане в сянката на сестра си- Жаклин Кенеди. Гардеробът й обаче, също като тефтерчето с контакти и лични истории могат да се конкурират с тези на повечето социални лебеди от Холивуд до Москва. Екс принцеса, с кратка телевизионна и дизайнерска кариера, Каролин Бувие е като сеизмична зона и често разместването на пластовете водят до откриване на нови празнини. Които обаче, тя ще запълни с високо вдигната глава, изправени рамене и облечена като за закуска в Тифани. 

Тя е на 33г., тънките й глезени са поддържани от обувки, изработени по поръчка от Yves Saint Laurent, също като роклята и целия й гардероб за дебюта й на театралната сцена- пиесата “Филаделфска история”. Седмицата й ще е преполовена от срещите с личния й инструктор по актьорско в Лондон и чести отскачания до ателието на Ив за проби. С широко скроената мини рокля и свободно падащата коса на черта,  репетицията на сцената на Ivanhoe Theater в Чикаго за Лий ще е като на игра, която вероятно ще завърши в компанията на режисьора на пиесата. Приятелят й Труман Капоти, вече няколко месеца я убеждава, че под светлината на прожекторите ще се чувства по-добре, отколото затворена в именията на втория си съпруг. “Затвор” със златни решетки, разбирайте просторни зали, за чиито интериорен дизайн е запретнал ръкави самият Рендзо Монджиардино. Дизайнерът е най-гордият експорт на Италия- реставрирал замък на фамилията Медичи, решил в какъв хол ще посреща гостите си Валентино и какво отива на френските арисократи от ранга на Ротшилд. 

В Лий, Труман може би е припознал своята Холи Гоулайтли- с лукав и пресметлив характер, тънка талия и безупречно облечена, като истински дилетант, тя ще го погледне през големите рамки на очилата и ще му каже “Oh dear, най важното е да се радваш на живота. Само това е от значение.” На партито, което Капоти превръща в най-обсъжданото светско събитие на века- “Бал в Черно и Бяло”, зад бялата си маска Лий остава любимия му социален лебед. Листата с гости е като справочник за “кой кой е” в Холивуд и висшето общество- Франк Синатра, Грета Гарбо, дюка и дюкесата на Уиндзор, семейство Джагър…  

И докато съпругът й- принц Станислаус Радзуил пуши пура в някой от задимените ъгли на балната зала в The Plaza Hotel, пайетите, ръчноизбродирани по копринената рокля на Лий са като найната лична стилна ескадрила от блясък, ескортираща всяко нейно движение. Тя разговаря еднакво охотно с Хенри Форд, Миа Фароу и Кандис Бърган, докато изгася наполовина изпушената цигара, за да запали нова. 

В света на привилегиите животът на Лий Радзуил е безоблачен. Изглежда, единствената сянка, помрачаваща щастието й е, че не носи името Кенеди. Бракът й със Станислаус Радзуил й дава титлата и привилегиите на принцеса, но за нея да има всичко не е достатъчно. Дори и пред обектива на най-добрите модни фотографи на декадата- от Ричърд Аведън до Бърт Стърн и Марк Шоу, под снимките на Лий често се пояснява, че тя е принцеса Радзуил- по-малката сестра на Жаклин Кенеди. Облечена в безкрайни водопади от сатен на Nina Ricci или в черно бяла експлозия от тюл и коприна на Du Pont, Лий Радзуил диктува модните страници през 60-те. Но няма да я напусне усещането, че в тази надпревара печели модното стилето в хладните води на политиката- сестра й Джаки. Въпреки постоянното съперничество, сестрите Бувие изглеждат неразделни като перлите, неизменно украсяващи изящните им шии. 

Косите им са винаги фризирани в елегантен боб, с бели ръкавици, в туинсет със строга кройка или изчистения силует на рокля в най-капризната дължина- до коляното. В социалните кръгове тайно ги наричат “шушукащите сестри”, заради навика им да се оттеглят в някой ъгъл, вероятно обсъждайки мода, мъже и политика. Но двете са като полюси, Джаки винаги е била мечтаната първа дама на САЩ- уравновесена, перфектна майка и съпруга, посланник за благотворителни цели, дизайнрът, върнал блясъка на Белия дом…

И докато Джаки се отдава на семейството и благотворителните каузи, Лий е enfant terrible, предпочита нощните локали и ексцентрици като Капоти- “няма никой като Труман, няма дори човек, който да ми напомня за него.” Малката Бувие също не е обичала да скучае. На 10 години, оставена сама с гувернантката в семейното имение, тя взима такси до най-близкото сиропиталище, за да осинови дете. Всичко в името на доброто изкарване. След няколко любовни афери и петнадесетгодишен брак дори вълнуващата връзка със Стануслаус започва да й омръзва. “Бракът е една иключително трудна връзка”, въздъхва тя и финализира бракоразводните документи. И ако не може да устои на разкошната рокля haute couture от Dior, банковата карта на сестра й ще е любимият й аксесоар. Няколко десетилетия по-късно, Лий ще си спомня за брака със Стас като “най-щастливия период в живота”. Когато не са на гости в Белия дом, семейство Радзуил подреждат сребърния сервиз в Лондонското имение за визитата на фамилия Кенеди. Ваканцията си ще прекарат заедно в Индия, приключение, което напомня на Каролин и Джаки за първото им самостоятелно пътешествие. Тогава светът все още не ги гледа под лупа и заедно за първи път в Европа, сестрите Бувие откриват страстта си към живота. Мемоарите от пътешествието Джаки след години публикува в “Едно специално лято”. Зимата в отношенията на сестрите обаче, ще настъпи внезапно, след убийството на Кенеди. 

Октомври 1968г. Лий Радзуил набира телефона на най-бизкия си приятел- Труман Капоти. В гърлото й е заседнала тежка буца. Въпреки че, гръцкият корабен магнат и чаровник, а между другото и най-богатият мъж в света- Аристотел Онасис, е акустирал първо в нейните води, само след седмица той ще заведе Джаки до олтара. Още една загубена битка за Лий. Радзуил маха белите ръкавици и дегизира разочарованието си под псевдо бохемски живот.

Свободни къдрици изместват прилежно фризираната коса, а новите й занимания включват разходка с Уорхол и кучето му, бекстейдж с Rolling Stones и последователни връзки с Питър Биърд, Джей Мелън и Нютън Коуп. Но и от аполоновите тела на едни от най-желаните джентълмени, Лий ще намери повод да избяга.“Стремежът й към пари и блясък никога няма да я направят щастлива”, коментира връзката им Биърд. Екс принцесата обаче, ще вдъхнови дизайнери като Yves Saint Laurent, Marc Jacobs и Michael Kors. Майкъл посвещава цяла колекция на “the Lee Radziwill look”. Широки кожени палта, ниски kitten токчета, кашмирено поло и минималистичен грим е шик рецептата на Радзуил, с която прелита през първата половина на 70-те. А папараците просто са луди по нея. 

“Джаки се омъжи два пъти за пари с невероятен успех. Лий също, но с пъти по-малко великолепие. “

Така Гор Видал, заварен брат на сестрите Бувие синтезира съперничеството им.

 За принцеса Радзуил паричните фондове са се изчерпали- Станислаус е разорен, особено след съвместния им живот, а на сестра й е омръзнало да играе план Б във финансовите й кризи. В края на 70-те Лий няма друг избор, освен да изкара парите за разточителния си живот… с работа. В черното си кашмирено поло и панатлони с висока талия, със средно големи диамантени обеци, които напомнят за отминалото великолепие, тя застава пред камерата за пилотен епизод за CBS “Разговори с Радзуил”. За проектът обаче, дори социалният тайфун от контакти в тефтерчето не й гарантира успех. “Изберете работата, която обичате и няма да ви се налага да работите и един ден в живота си.” В пищно декорираните апартаменти в стил Луи 16-ти и влечението й към платното и темперните бои, Лий намира своето временно амплоа. Lee Radziwill, Inc. се гмурва в дълбоките води на световния интериорен дизайн. Този път контактите й носят голям клиент- Аmericana Hotels&Resorts ще поверят стаите си в Ню Йорк в изящните ръце и вкус на принцесата. “Работил съм с почти всеки известен декоратор в света, но никога не се бях сблъсквал с някой толкова непоколебим в решенията си. И все пак, апартаментите с дизайн от Лий бяха наистина привлекателни”, коментира президентът на Americana. Но ако за нея животът е като кутия шоколадови бонбони, то дори и най-сладките вкусове успяват да я отегчат. Радзуил се отказва от интериорния дизайн и потънала в дългове, търси спасение в алкохола. В началото на 80-те ново задължение измества приоритетите в календара й- срещите на анонимните алкохолици (AA). Скрити зад големи тъмни очила и шал Hermes, в тренчкот и ниски обувки, сестрите Бувие отиват заедно на срещите, за да е сигурна Джаки, че Радзуил няма да “кръшне”. “Джаки винаги се грижеше за Лий, дори когато Лий не се грижеше за себе си.”, спомня си приближен на семейството.

Десетилетия по-късно в парижкия си апартамент, отрупан със свежи цветя и с гледка към Айфеловата кула, осемдесетгодишната Бувие Канфилд Радзуил Рос посреща годините със завидно достойнство и финес. Като истински моден диктатор тя присъства на най-важните дефилета, а нейният добър приятел Джамбатиста Вали винаги й пази първия ред.

“Бях щастлива, щастлива съм и сега. Животът ми е вълнуващ, активен и променлив. Но само един нарцисист би ви казал, че няма никакви съжаления.”

signature
Scroll to Top

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.