“Аз не съм ничия мъничка сестра!” пише на корицата на People през 1976г. до портрета на Каролин Бувие, известна като Лий Радзиуил. С аристократичните си черти, безупречна прическа и елегантност, спонтанност и свободен дух, каквото и да прави Лий винаги ще остане в сянката на сестра си- Жаклин Кенеди. Гардеробът й обаче, също като тефтерчето с контакти и лични истории могат да се конкурират с тези на повечето социални лебеди от Холивуд до Москва. Екс принцеса, с кратка телевизионна и дизайнерска кариера, Каролин Бувие е като сеизмична зона и често разместването на пластовете водят до откриване на нови празнини. Които обаче, тя ще запълни с високо вдигната глава, изправени рамене и облечена като за закуска в Тифани. 

Тя е на 33г., тънките й глезени са поддържани от обувки, изработени по поръчка от Yves Saint Laurent, също като роклята и целия й гардероб за дебюта й на театралната сцена- пиесата “Филаделфска история”. Седмицата й ще е преполовена от срещите с личния й инструктор по актьорско в Лондон и чести отскачания до ателието на Ив за проби. С широко скроената мини рокля и свободно падащата коса на черта,  репетицията на сцената на Ivanhoe Theater в Чикаго за Лий ще е като на игра, която вероятно ще завърши в компанията на режисьора на пиесата. Приятелят й Труман Капоти, вече няколко месеца я убеждава, че под светлината на прожекторите ще се чувства по-добре, отколото затворена в именията на втория си съпруг. “Затвор” със златни решетки, разбирайте просторни зали, за чиито интериорен дизайн е запретнал ръкави самият Рендзо Монджиардино. Дизайнерът е най-гордият експорт на Италия- реставрирал замък на фамилията Медичи, решил в какъв хол ще посреща гостите си Валентино и какво отива на френските арисократи от ранга на Ротшилд. 

В Лий, Труман може би е припознал своята Холи Гоулайтли- с лукав и пресметлив характер, тънка талия и безупречно облечена, като истински дилетант, тя ще го погледне през големите рамки на очилата и ще му каже “Oh dear, най важното е да се радваш на живота. Само това е от значение.” На партито, което Капоти превръща в най-обсъжданото светско събитие на века- “Бал в Черно и Бяло”, зад бялата си маска Лий остава любимия му социален лебед. Листата с гости е като справочник за “кой кой е” в Холивуд и висшето общество- Франк Синатра, Грета Гарбо, дюка и дюкесата на Уиндзор, семейство Джагър…  

И докато съпругът й- принц Станислаус Радзуил пуши пура в някой от задимените ъгли на балната зала в The Plaza Hotel, пайетите, ръчноизбродирани по копринената рокля на Лий са като найната лична стилна ескадрила от блясък, ескортираща всяко нейно движение. Тя разговаря еднакво охотно с Хенри Форд, Миа Фароу и Кандис Бърган, докато изгася наполовина изпушената цигара, за да запали нова. 

В света на привилегиите животът на Лий Радзуил е безоблачен. Изглежда, единствената сянка, помрачаваща щастието й е, че не носи името Кенеди. Бракът й със Станислаус Радзуил й дава титлата и привилегиите на принцеса, но за нея да има всичко не е достатъчно. Дори и пред обектива на най-добрите модни фотографи на декадата- от Ричърд Аведън до Бърт Стърн и Марк Шоу, под снимките на Лий често се пояснява, че тя е принцеса Радзуил- по-малката сестра на Жаклин Кенеди. Облечена в безкрайни водопади от сатен на Nina Ricci или в черно бяла експлозия от тюл и коприна на Du Pont, Лий Радзуил диктува модните страници през 60-те. Но няма да я напусне усещането, че в тази надпревара печели модното стилето в хладните води на политиката- сестра й Джаки. Въпреки постоянното съперничество, сестрите Бувие изглеждат неразделни като перлите, неизменно украсяващи изящните им шии. 

Косите им са винаги фризирани в елегантен боб, с бели ръкавици, в туинсет със строга кройка или изчистения силует на рокля в най-капризната дължина- до коляното. В социалните кръгове тайно ги наричат “шушукащите сестри”, заради навика им да се оттеглят в някой ъгъл, вероятно обсъждайки мода, мъже и политика. Но двете са като полюси, Джаки винаги е била мечтаната първа дама на САЩ- уравновесена, перфектна майка и съпруга, посланник за благотворителни цели, дизайнрът, върнал блясъка на Белия дом…

И докато Джаки се отдава на семейството и благотворителните каузи, Лий е enfant terrible, предпочита нощните локали и ексцентрици като Капоти- “няма никой като Труман, няма дори човек, който да ми напомня за него.” Малката Бувие също не е обичала да скучае. На 10 години, оставена сама с гувернантката в семейното имение, тя взима такси до най-близкото сиропиталище, за да осинови дете. Всичко в името на доброто изкарване. След няколко любовни афери и петнадесетгодишен брак дори вълнуващата връзка със Стануслаус започва да й омръзва. “Бракът е една иключително трудна връзка”, въздъхва тя и финализира бракоразводните документи. И ако не може да устои на разкошната рокля haute couture от Dior, банковата карта на сестра й ще е любимият й аксесоар. Няколко десетилетия по-късно, Лий ще си спомня за брака със Стас като “най-щастливия период в живота”. Когато не са на гости в Белия дом, семейство Радзуил подреждат сребърния сервиз в Лондонското имение за визитата на фамилия Кенеди. Ваканцията си ще прекарат заедно в Индия, приключение, което напомня на Каролин и Джаки за първото им самостоятелно пътешествие. Тогава светът все още не ги гледа под лупа и заедно за първи път в Европа, сестрите Бувие откриват страстта си към живота. Мемоарите от пътешествието Джаки след години публикува в “Едно специално лято”. Зимата в отношенията на сестрите обаче, ще настъпи внезапно, след убийството на Кенеди. 

Октомври 1968г. Лий Радзуил набира телефона на най-бизкия си приятел- Труман Капоти. В гърлото й е заседнала тежка буца. Въпреки че, гръцкият корабен магнат и чаровник, а между другото и най-богатият мъж в света- Аристотел Онасис, е акустирал първо в нейните води, само след седмица той ще заведе Джаки до олтара. Още една загубена битка за Лий. Радзуил маха белите ръкавици и дегизира разочарованието си под псевдо бохемски живот.

Свободни къдрици изместват прилежно фризираната коса, а новите й занимания включват разходка с Уорхол и кучето му, бекстейдж с Rolling Stones и последователни връзки с Питър Биърд, Джей Мелън и Нютън Коуп. Но и от аполоновите тела на едни от най-желаните джентълмени, Лий ще намери повод да избяга.“Стремежът й към пари и блясък никога няма да я направят щастлива”, коментира връзката им Биърд. Екс принцесата обаче, ще вдъхнови дизайнери като Yves Saint Laurent, Marc Jacobs и Michael Kors. Майкъл посвещава цяла колекция на “the Lee Radziwill look”. Широки кожени палта, ниски kitten токчета, кашмирено поло и минималистичен грим е шик рецептата на Радзуил, с която прелита през първата половина на 70-те. А папараците просто са луди по нея. 

“Джаки се омъжи два пъти за пари с невероятен успех. Лий също, но с пъти по-малко великолепие. “

Така Гор Видал, заварен брат на сестрите Бувие синтезира съперничеството им.

 За принцеса Радзуил паричните фондове са се изчерпали- Станислаус е разорен, особено след съвместния им живот, а на сестра й е омръзнало да играе план Б във финансовите й кризи. В края на 70-те Лий няма друг избор, освен да изкара парите за разточителния си живот… с работа. В черното си кашмирено поло и панатлони с висока талия, със средно големи диамантени обеци, които напомнят за отминалото великолепие, тя застава пред камерата за пилотен епизод за CBS “Разговори с Радзуил”. За проектът обаче, дори социалният тайфун от контакти в тефтерчето не й гарантира успех. “Изберете работата, която обичате и няма да ви се налага да работите и един ден в живота си.” В пищно декорираните апартаменти в стил Луи 16-ти и влечението й към платното и темперните бои, Лий намира своето временно амплоа. Lee Radziwill, Inc. се гмурва в дълбоките води на световния интериорен дизайн. Този път контактите й носят голям клиент- Аmericana Hotels&Resorts ще поверят стаите си в Ню Йорк в изящните ръце и вкус на принцесата. “Работил съм с почти всеки известен декоратор в света, но никога не се бях сблъсквал с някой толкова непоколебим в решенията си. И все пак, апартаментите с дизайн от Лий бяха наистина привлекателни”, коментира президентът на Americana. Но ако за нея животът е като кутия шоколадови бонбони, то дори и най-сладките вкусове успяват да я отегчат. Радзуил се отказва от интериорния дизайн и потънала в дългове, търси спасение в алкохола. В началото на 80-те ново задължение измества приоритетите в календара й- срещите на анонимните алкохолици (AA). Скрити зад големи тъмни очила и шал Hermes, в тренчкот и ниски обувки, сестрите Бувие отиват заедно на срещите, за да е сигурна Джаки, че Радзуил няма да “кръшне”. “Джаки винаги се грижеше за Лий, дори когато Лий не се грижеше за себе си.”, спомня си приближен на семейството.

Десетилетия по-късно в парижкия си апартамент, отрупан със свежи цветя и с гледка към Айфеловата кула, осемдесетгодишната Бувие Канфилд Радзуил Рос посреща годините със завидно достойнство и финес. Като истински моден диктатор тя присъства на най-важните дефилета, а нейният добър приятел Джамбатиста Вали винаги й пази първия ред.

“Бях щастлива, щастлива съм и сега. Животът ми е вълнуващ, активен и променлив. Но само един нарцисист би ви казал, че няма никакви съжаления.”

signature
Scroll to Top
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.