Written by Елена Сергова

Когато преди малко повече от десет години стъпих за първи път в редакцията на списание “Амика”, не се надявах, че ще се занимавам с лайфстайл журналистика и че въобще някога ще пиша добре. Изписах много ужасни текстове, тъпи ПР- и и реклами, клишета след клишета, изревах света първите години, защото знаех, че това, което излиза от “перото” ми е посредствено, но не се отказах и продължих. Въпреки че не съм най-добрият автор и копирайтър в България, даже съм далечот това, тук ще ви споделя съдържанието, което следя и ме прави по-добра в писането и разказването на истории.

С уговорката, че за да пишеш добре, е необходимо да пишеш с подтоянство и въпреки своята посредственост, както и с допълнителното условие, че ако си сериозен към занаята, ще излезеш отвъд Instagram и Facebook.

Honeycopy 

 

Коул Шафър не е за всеки, но който има “топките” да го преглътне, ще разбере, че честното му, сурово и много човешко писане е точно това, от което имаме нужда както в копирайтинга, така и в сторителинга. Абонирайте се за безплатния му нюзлетър Sticky Notes  , ако не настръхвате като госпожица от думата fuck и обичате разголено, мъжкарско и заковаващо писане. Коул пише и платен нюзлетър и няколко много добри гайда за копирайтинг и фрийланс кариера – Freelancing your way to $100,000 е топ подготовка за това как да се продавате по-добре и да търсите клиенти. Можем да му се доверим на  Коул, който взима по 5К за нюзлетър, така че ако искате да се занимавате с копирайт, забравете SoftUni и си подарете негов гайд. 

cole schafer

AirMail News

 

Вербували топ автори от лайфстайл журналистиката (The New Yorker, Spy, The New York Times, Vanity Fair) , Air Mail имат топ лайфстайл и културно съдържание и в по-голямата си част, това са истории, които няма да намерите никъде другаде (като Fragmeant). Един вид, Air Mail е това, което този блог би бил на много стероиди и със стабилен бюджет. Имат и топ подкаст Morning Meetings, който ще ви отведе на редакторската маса и темите от настоящата и следващата седмица.

Sunday Long Read

Бюлетинът им е роден от любов към сторителинга, а не от желание за маркетингова… добре де, ще го кажа – чекия. Всяка неделя Дон Ван Ната, разследващ репортер от ESPN и редакторът Джейкъб Фелдман правят списък на любимите си истории – еклектична селекция, която ако имате времето да четете (а трябва да имате, ако ще пишете), само след година, гарантирано ще сте по-добри ловци на истории. 

This American Life

 

Подкаст за полева журналистика и сторителинг, който за сега няма аналог по качество на репортажа и съдържанието. От истории за сложни връзки като тази на задържан и надзиратели в Гуантанамо Бей, скриването на Статуята на Свободата от Дейвид Копърфилд (случило се е, хора), репортаж за малолетните трафиканти на хора между Мексико и САЩ, This American Life е изключителното постижение и развитие на сторителинга в аудиоформат. Впрочем, продуцент и водещ е Айра Глас, а тази негова книга ще ви е супер помощник, ако искате да разказвате истории в аудио формат. 

Bibon’s Newsletter

 

Може и да сте живели в пещера до сега и да не сте разбрали, че Instagram кралицата добави още един скъпоценен камък в короната си. Нейният нюзлетър е еклектична смесица от приятен, ненатрапчив и леко четим сторителинг със свежо куриране на линкове, защото Биби умее да си говори с Бога на Интернета и да ни спуска най-интересните граалове на мрежата. Ако има български лайфстайл автор, с който си заслужава да си сверявате часовника, това е Биляна. Чета всяко нейно изречение, защото тя умее да пише леко, без клишета, сякаш го казва на добра приятелка – органичност, хора, това е ключът. 

Even the rich

 

Смешни, малко клюкарски и биографични истории на пикантните семейни династии – подкастът е като преяждане в сладкарничка в Париж. Историите са поднесени с жестоко чувство за хумор, така че да те държат до последно и все пак, успяват да свършат и културната част от мисията – да разкажат биографична история. Ако можехме да пишем така, както в Even the Rich разказват, животът щеше да е абсолютна комедия. 

Слушайте и четете съдържанието с дисектиращ подход – анализирайте защо нещо ви харесва и дори да не ви се получи от първия път, след още десет проби всичко ще изглежда по-добре. Третирайте информационните и развлекателни канали със същия подход, с който се отнасяте към аутфита или към храната си – без боклуци и полуфабрикати, както и с доза експеримент. И ако човек е такъв, какъвто са приятелите му, бих добавила, че пише и твори толкова добре, колкото селектира вдъхновенията си.

signature
Scroll to Top
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.