Ах, този копирайт!

Written by Елена Сергова

Когато преди малко повече от десет години стъпих за първи път в редакцията на списание “Амика”, не се надявах, че ще се занимавам с лайфстайл журналистика и че въобще някога ще пиша добре. Изписах много ужасни текстове, тъпи ПР- и и реклами, клишета след клишета, изревах света първите години, защото знаех, че това, което излиза от “перото” ми е посредствено, но не се отказах и продължих. Въпреки че не съм най-добрият автор и копирайтър в България, даже съм далечот това, тук ще ви споделя съдържанието, което следя и ме прави по-добра в писането и разказването на истории.

С уговорката, че за да пишеш добре, е необходимо да пишеш с подтоянство и въпреки своята посредственост, както и с допълнителното условие, че ако си сериозен към занаята, ще излезеш отвъд Instagram и Facebook.

Honeycopy 

 

Коул Шафър не е за всеки, но който има “топките” да го преглътне, ще разбере, че честното му, сурово и много човешко писане е точно това, от което имаме нужда както в копирайтинга, така и в сторителинга. Абонирайте се за безплатния му нюзлетър Sticky Notes  , ако не настръхвате като госпожица от думата fuck и обичате разголено, мъжкарско и заковаващо писане. Коул пише и платен нюзлетър и няколко много добри гайда за копирайтинг и фрийланс кариера – Freelancing your way to $100,000 е топ подготовка за това как да се продавате по-добре и да търсите клиенти. Можем да му се доверим на  Коул, който взима по 5К за нюзлетър, така че ако искате да се занимавате с копирайт, забравете SoftUni и си подарете негов гайд. 

cole schafer

AirMail News

 

Вербували топ автори от лайфстайл журналистиката (The New Yorker, Spy, The New York Times, Vanity Fair) , Air Mail имат топ лайфстайл и културно съдържание и в по-голямата си част, това са истории, които няма да намерите никъде другаде (като Fragmeant). Един вид, Air Mail е това, което този блог би бил на много стероиди и със стабилен бюджет. Имат и топ подкаст Morning Meetings, който ще ви отведе на редакторската маса и темите от настоящата и следващата седмица.

Sunday Long Read

Бюлетинът им е роден от любов към сторителинга, а не от желание за маркетингова… добре де, ще го кажа – чекия. Всяка неделя Дон Ван Ната, разследващ репортер от ESPN и редакторът Джейкъб Фелдман правят списък на любимите си истории – еклектична селекция, която ако имате времето да четете (а трябва да имате, ако ще пишете), само след година, гарантирано ще сте по-добри ловци на истории. 

This American Life

 

Подкаст за полева журналистика и сторителинг, който за сега няма аналог по качество на репортажа и съдържанието. От истории за сложни връзки като тази на задържан и надзиратели в Гуантанамо Бей, скриването на Статуята на Свободата от Дейвид Копърфилд (случило се е, хора), репортаж за малолетните трафиканти на хора между Мексико и САЩ, This American Life е изключителното постижение и развитие на сторителинга в аудиоформат. Впрочем, продуцент и водещ е Айра Глас, а тази негова книга ще ви е супер помощник, ако искате да разказвате истории в аудио формат. 

Bibon’s Newsletter

 

Може и да сте живели в пещера до сега и да не сте разбрали, че Instagram кралицата добави още един скъпоценен камък в короната си. Нейният нюзлетър е еклектична смесица от приятен, ненатрапчив и леко четим сторителинг със свежо куриране на линкове, защото Биби умее да си говори с Бога на Интернета и да ни спуска най-интересните граалове на мрежата. Ако има български лайфстайл автор, с който си заслужава да си сверявате часовника, това е Биляна. Чета всяко нейно изречение, защото тя умее да пише леко, без клишета, сякаш го казва на добра приятелка – органичност, хора, това е ключът. 

Even the rich

 

Смешни, малко клюкарски и биографични истории на пикантните семейни династии – подкастът е като преяждане в сладкарничка в Париж. Историите са поднесени с жестоко чувство за хумор, така че да те държат до последно и все пак, успяват да свършат и културната част от мисията – да разкажат биографична история. Ако можехме да пишем така, както в Even the Rich разказват, животът щеше да е абсолютна комедия. 

Слушайте и четете съдържанието с дисектиращ подход – анализирайте защо нещо ви харесва и дори да не ви се получи от първия път, след още десет проби всичко ще изглежда по-добре. Третирайте информационните и развлекателни канали със същия подход, с който се отнасяте към аутфита или към храната си – без боклуци и полуфабрикати, както и с доза експеримент. И ако човек е такъв, какъвто са приятелите му, бих добавила, че пише и твори толкова добре, колкото селектира вдъхновенията си.

signature
Scroll to Top

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.