Fag Club

Written by Елена Сергова

Гласовият формат на сторителинг звучи интимно –не се опитва да залъже с вида си,  не крещи и често шепне своите истини.

Във Fag Club взимам отрязъци от чути разговори в платформата Clubhouse и ги интерпретирам в мини-есета. С тях ще изследвам тъкънта на смисъла, ще се ровя в долапа със спомените и щриховам отговорите на универсалните въпроси така, както бих го направила на някое афтър парти, пушейки цигара след цигара. 

Your Bio is your Bias – Историята ви е вашето отклонение

Хващам разговора след повече от час – късно е в нашата страна на земното кълбо. Прави ми впечатление добрата дикция на говорещия и оставам в стаята. Докато се опитвам да навържа смисъла, Джеръми прекъсва Уилиам:

– Извинявай, искам да те върна малко по-рано. Каза, че не вярваш в … какъв Господ?

– Черен Исус.

– Инициирай непросветените, моля.

– Това си е все Исус, просто трябваше да кажа, че Исус може и да е черен.

– Ясно, разбрах те. На мен ми се счу ground Jesus, а не

– Какво за Бога е “ground Jesus”?

– Не знам, нещо като изначален Исус?

– Както и да е. Исках да кажа, че ме вълнува дълбоко темата за академичното познание в съпоставка с мъдростта на възрастните. Това да бъдем и да се отнасяме като древни към светското. Да се научим на детската мъдрост или способността да прозрем през империчните стойности и да осъзнаем, когато нещо е дълбоко и смилено, а не поднесено и опаковано в даден вид.

Освен да знаеш как да подходиш правилно към яденето на омар, да гадаеш аромата на спешълти кафето и да имаш усет за разликата между коприна и качествена вискоза, преди това е добре да си се научил на органичност. Да си задаваш въпроса „Защо това ми харесва“, преди да натиснеш Like бутона. Има само един фактор, по-важен от този въпрос – аргументацията защо нещо друго не ни харесва. 

Тези два въпроса са като модерното „Да бъдеш или не“. Те определят много повече от участта на един датски принц и могат да стартират нови концепции, трудни за разбиране. NFT изкуството и Tik-Tok, например. Наистина опитвам да прозра смисъла да притежаваш сертификат, че притежаваш първия Tweet на създателя на Twitter и да го приемеш като инвестиция за почти 3 милиона долара. Come on, give me a break… 

Всъщност, правилните отговори на защо лайквам и защо не, създават метаморфоза, толкова силна, че изведнъж надскачаш в пъти средата си. Лейди Ди на стероиди ситуация, в която обаче не те засенчва властната корона. Напротив – ставаш все по-свободен и осъзнат. 

Да се превърнеш в хамелеон на самоотгледания вкус, адаптивността и емоционалната зрялост. Да приемаш съвсем спокойно концепции като черен Исус.  Защото си ларж, не че знаеш как в Етиопия, където населението е предимно православно, от иконите столетия наред греят лицата на черни светци. Етиопия – една от първите християнски цивилизации.

Критичното мислене оказва се, е труден за отглеждане мозъчен мускул и колкото повече го тренираш, толкова по-малко неща ще ти харесват. Изведнъж винтидж и рустик губят естетическо сияние, формите и текстурите гъделичкат усещенаето за красота и вкусът започва да се рафинира. Разбираш, че „това не ме дразни“ всъщност е един добър комплимент, който преди си възприемал за леко обиден.

Вкус приятел може и да няма, но добрият вкус има корен и може да оцелява във всякаква среда. Така например живееш цял живот в провинциален български град, отрасъл сред отрудената работническа класа и все пак си отгледал усещане за естетика, за което други плащат петцифрени суми в университета. Природно интелигентен, но и подложил на съмнение собствения си бекграунд, общоприетите концепции за успех и подходил с осъзнаване на всеки свой избор. Инвестираш време в придобиване на самоук занаят, заредил си се с търпение и просто си знаеш, че децата първо се учат да ходят. Може и да не притежаваш рафинираните жестове и език на някое овластено копеле с куп дипломи, но си научил да прозираш истината, от лъжата.

Научил си се на най-важното: да не посягаш директно за ябълката от най-ниския клон, да не протягаш ръчички нелепо твърде нагоре, а да се попиташ всъщност вкуса на този плод харесва ли ти, или просто има хубав вид.

А отгоре ти се усмихва един черен Исус. 

signature
Scroll to Top

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.