Written by Елена Сергова

Гласовият формат на сторителинг звучи интимно –не се опитва да залъже с вида си,  не крещи и често шепне своите истини.

Във Fag Club взимам отрязъци от чути разговори в платформата Clubhouse и ги интерпретирам в мини-есета. С тях ще изследвам тъкънта на смисъла, ще се ровя в долапа със спомените и щриховам отговорите на универсалните въпроси така, както бих го направила на някое афтър парти, пушейки цигара след цигара. 

Your Bio is your Bias – Историята ви е вашето отклонение

Хващам разговора след повече от час – късно е в нашата страна на земното кълбо. Прави ми впечатление добрата дикция на говорещия и оставам в стаята. Докато се опитвам да навържа смисъла, Джеръми прекъсва Уилиам:

– Извинявай, искам да те върна малко по-рано. Каза, че не вярваш в … какъв Господ?

– Черен Исус.

– Инициирай непросветените, моля.

– Това си е все Исус, просто трябваше да кажа, че Исус може и да е черен.

– Ясно, разбрах те. На мен ми се счу ground Jesus, а не

– Какво за Бога е “ground Jesus”?

– Не знам, нещо като изначален Исус?

– Както и да е. Исках да кажа, че ме вълнува дълбоко темата за академичното познание в съпоставка с мъдростта на възрастните. Това да бъдем и да се отнасяме като древни към светското. Да се научим на детската мъдрост или способността да прозрем през империчните стойности и да осъзнаем, когато нещо е дълбоко и смилено, а не поднесено и опаковано в даден вид.

Освен да знаеш как да подходиш правилно към яденето на омар, да гадаеш аромата на спешълти кафето и да имаш усет за разликата между коприна и качествена вискоза, преди това е добре да си се научил на органичност. Да си задаваш въпроса „Защо това ми харесва“, преди да натиснеш Like бутона. Има само един фактор, по-важен от този въпрос – аргументацията защо нещо друго не ни харесва. 

Тези два въпроса са като модерното „Да бъдеш или не“. Те определят много повече от участта на един датски принц и могат да стартират нови концепции, трудни за разбиране. NFT изкуството и Tik-Tok, например. Наистина опитвам да прозра смисъла да притежаваш сертификат, че притежаваш първия Tweet на създателя на Twitter и да го приемеш като инвестиция за почти 3 милиона долара. Come on, give me a break… 

Всъщност, правилните отговори на защо лайквам и защо не, създават метаморфоза, толкова силна, че изведнъж надскачаш в пъти средата си. Лейди Ди на стероиди ситуация, в която обаче не те засенчва властната корона. Напротив – ставаш все по-свободен и осъзнат. 

Да се превърнеш в хамелеон на самоотгледания вкус, адаптивността и емоционалната зрялост. Да приемаш съвсем спокойно концепции като черен Исус.  Защото си ларж, не че знаеш как в Етиопия, където населението е предимно православно, от иконите столетия наред греят лицата на черни светци. Етиопия – една от първите християнски цивилизации.

Критичното мислене оказва се, е труден за отглеждане мозъчен мускул и колкото повече го тренираш, толкова по-малко неща ще ти харесват. Изведнъж винтидж и рустик губят естетическо сияние, формите и текстурите гъделичкат усещенаето за красота и вкусът започва да се рафинира. Разбираш, че „това не ме дразни“ всъщност е един добър комплимент, който преди си възприемал за леко обиден.

Вкус приятел може и да няма, но добрият вкус има корен и може да оцелява във всякаква среда. Така например живееш цял живот в провинциален български град, отрасъл сред отрудената работническа класа и все пак си отгледал усещане за естетика, за което други плащат петцифрени суми в университета. Природно интелигентен, но и подложил на съмнение собствения си бекграунд, общоприетите концепции за успех и подходил с осъзнаване на всеки свой избор. Инвестираш време в придобиване на самоук занаят, заредил си се с търпение и просто си знаеш, че децата първо се учат да ходят. Може и да не притежаваш рафинираните жестове и език на някое овластено копеле с куп дипломи, но си научил да прозираш истината, от лъжата.

Научил си се на най-важното: да не посягаш директно за ябълката от най-ниския клон, да не протягаш ръчички нелепо твърде нагоре, а да се попиташ всъщност вкуса на този плод харесва ли ти, или просто има хубав вид.

А отгоре ти се усмихва един черен Исус. 

signature
Scroll to Top
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.