Girls Under Quarantine

Представете си да съберете прогресивно мислещи жени, които обичат градската култура, начетени са по многопластови теми от дерматологични до философия и духовност, в социална група, в която единственото неписано правило е да бъдеш широкоскроен и толерантен. Гордите членове на най-горещото “сестринство” в социалните мрежи се наричат “Girls under quarantine” (“Момичета под карантина). GUQ е фейсбук група и общност от готини мацки, които си споделят ноу-хау, сърцераздирателни истории, модни съвети, контакти на бракоразводни адвокати и майстори на газови котлета, невролози за ботокс и какво ли още не. С хиляда и сто абоната на изчакване и още около три хиляди вече одобрени, за да влезеш в групата е необходимо търпение, малко късмет и правилната доза от онова “je ne sais quoi”, което ще те направи забележителен в очите на едно от двете “момичета под карантина”, администриращи групата. Също като в най-култовия клуб в Европа (Бергхайн), door policy-то е митология. Никол, създателката на социалния феномен разказва накратко “Реално нямаме критерии, но ако профилната ти снимка е от бала през 2015-та, нямаш шанс”.

Групата започва като на шега – на 1-ви април 2020-та година, когато Никол решава, че след като не може да се среща с прителките си, за да коментира някои женски теми, ще събере 100 от най-интересните си познати жени във фейсбук. “Girls under quarantine” бързо набъбва тройно и Никол слага ограничение за одобрение от администратора. Също като при всичко с лейбъл “limited edition”, макар и да не е самоцелна стратегия, това решение се оказва основата, на която принадлежността в групата е почти като градска легенда. Лично аз знаех, че веднага след излизането ми от “Ергенът” ще изпратя  request на “момичетата под карантина”. За справка – най-готините мацки от моя сезон бяха част от групата. 

Никол осъзнава, че ще й е необходима подкрепа и ко-админ става нейната приятелка Ема. “Комуникацията покрай групата много ни промени, а и начинанието започва все повече да прилича на бизнес – и за двете ни е важно да не допускаме личните ни отношения да се пропукват. Имаме си огромно доверие и макар не самосиндикални, разполагаме с карт бланш за автономни решения”, разказва Ема. Поразяват ме със сигурността, категоричността, но и онова спокойствие на партньори, чиято идея, отгледана като в “гаража” на родителите им, започва все повече да ги вдъхновява да мислят като предприемачи. И ако бизнес книгите ни учат, че всеки успешен малък бизнес се гради на своето community, то какво ли ще кажат за общностите, които имат потенциал да се превърнат в бизнес?

Разбира се, да администрираш група за споделяне от няколко хиляди жени означава и нерядко да се озоваваш в ролята на арбитър. “ Имаше много момичета, които си мислят, че сме най-добрите им приятелки и започва да става някакъв тежък оувършеъринг. Едната била любовница на гаджето на другата и искат възмездие през групата. GUQ обаче не е място за подобни низки страсти и това, че нямаме правила в групата, а тя се саморегулира, е велико” – Никол и Ема вярват, че не е необходимо да раздават правосъдие. Наричат го “common sense” и вероятно едно от задължителните качества на момичетата там. Все пак, говорим за група, която успява да издири непознатия сладур от полета, с който една от мацките е разменяла презокеански погледи, но така и не се осмелила да приближи лично.

 Оказало се, че в GUQ имало стюардеса от компанията, която намерила името на въпросното момче. За “happy end” под звуците на Мелденсон не знаем, но е сигурно, че имаш ли необходимост от добронамерен съвет, изграден на базата на опит, то в GUQ няма тема табу. Забравете за “бг мама”, тук са космополитно мислещите жени, които не се тролят, а напротив, въздигат женския образ във всичките му форми и проявления. Да скролнете през стената на групата е като да разполагате с Библия на изкуството да си жена. С небрежната уговорка, че месиите там са всички, които са готови да помогнат с информация, а грешници няма. 

Нарицателното за “момичетата под карантина” е “путеса” и освен, че в групата можете да попаднете на постове от сорта на “Коледни путеси, дайте предложение за бордова игра”, кодовата дума е ключ за отстъпки и привилегии, от които членовете се възползват. “Путеса 20” е смущавал персонала на не една takeaway поръчка, а освен това стига и до национален ефир в Шоуто на Николаос Цитиридис. Макар и да не могат да напишат в CV-то, че администрират една от най-вървежните community facebook групи, Никол и Ема извличат ценен опит като медиатори и HR-и на GUQ –  “Когато някоя мацка се отклони и стане прекалено осъдителна, или прави някакви расистки или хомофобски коменатри, ни тагват, за да се намесим. Самата група се възпитава- не се хейтим и не сочим с пръст. С GUQ се учим на повече толерантност като цяло, което пък е много трудно в истинския свят и интернет въобще, защото всеки иска да “ха-ха” реагира. Това, че групата е толкова ексклузивна, кара участниците да я ценят и да не преминават граница”, споделят момичетата. 

 

Една от най-хубавите функции на GUQ e, че за разлика от други фейсбук общности, членките всъщност се социализират и на живо. “Някои излизат на случаен принцип и това ни подтикна да мислим в посока събития. Така започнахме да пускаме и музика на нашите партита – нещо, в което аз не се чувствам много в мои води, но пък Ема е on fire”. Pop-up базари, брънч или мотивиращи събития с лектори – потенциалът за развитие е огромен, защото става все по-трудно да имаш качествени споделени преживявания с непознати, които могат  бъдет повече от Facebook приятели. Girls under Quarantine е живото доказателство, че потребността ни да се свързваме и да споделяме е по-дълбока от всеки друг човешки копнеж. Дали групата ще запази усещането за ексклузивност с времето, е голямото предизвикателство, което ще реши бъдещето й. Едно е сигурно обаче, за членките в групата изразът “Имам човек’ се променя на “Имам момиче… под карантина”. 

Motorola надникна в страницата на GUQ

signature
Scroll to Top

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.