Срещам се с Джени Иванова малко след закриването на последната ѝ изложба “Персона” в бижутерното ателие Velmar. Когато Джени придружава приятелката си и куратор на бъдещата “Персона” в ателието, за да поправят бижу, художничката се влюбва в усещането за Париж, което пространството носи. Рисува 15 платна за четири месеца, представяйки си жената, която би обитавала ателието с високи тавани и би носила ювелирното изкуство, изложено из стаите. “Нямах убеждението, че “Персона” ще бъде успешна – много съм самокритична. Усещах обаче голямо вдъхновение, защото стъпвайки на това мято, се изпълних с желание да рисувам картини точно за него. Правех всяка една от тях с голямо желание. Рисувайки си представях къде ще я позиционирам в пространството и нямах търпение да я завърша и занеса, за да я видя окачена.”

 

Джени се влюбва в Париж след пребиваване-резиденция, което печели с дипломната си работа. “Имах възможност да живея два месеца там – това беше най-хубавото време в живота ми”, разказва тя като е убедена, че един ден ще се върне отново и за по-дълго. Още щом виждам “Персона” си мисля, че Джени носи онова “je ne sais quoi” характерно усещане, което една по-фина, деликатна и френска по душа категория хора притежават. 

Статистиката обаче показва, че тя е едно от изключенията у нас млади художници, успяващи да се издържат изцяло с рисуване на платна. Завършва “Иконопис” в Сливенската школа, а после учи и в Академията, но едва няколко от съкурсистите ѝ продължават да се издържат с изкуство.

Упорството, постоянството, лекотата и категоричността, с които избира красивото в живота, са основните фактори, които движат художничката напреди след успеха на “Персона” и Джени вече подготвя платната за следващата си изложба в Галерия Нюанс. На въпроса дали подхожда към проектите си с очите на арт дилър, тя отговаря: “Започнах да мисля за монетизирането чак последните шест месеца. Най-важното е да ми харесва това, което рисувам, тъй като прекарвам много часове наред с четките. Сигурна съм, че ако не ми харесва, ще изгубя усещането за смисъл и бързо ще се изчерпя. След това ми е важно да се харесва от другите и третото, да е нещо автентично. Иска ми се да има почерк – като го видят, да го разпознаят.” Всъщност, мисля си, почеркът на Джени определено е разпознаваем, сещайки се как преди няколко седмици в лобито на хотел Relax Sozopol видях нейно платно и бях убедена, че това е тя. Със следващия цикъл на “Персона” в “Нюанс” съм убедена, че категоричното усещане за непреходната сила на жената, която знае цената си, ще остане да нашепва от платната. И докато Джени Иванова си представя Амели Пулен или Марийон Котияр, рисувайки жените от цикъла платна, то със сигурност да имате нейна картина в дома си ще е като да притежавате ключ към мекото и много ин усещане за жена. 

Научено от Деня

Денят ми започва с разходка на кучето. След това често сядам да почета пред Народен театър, после разглеждам 2-3 изложби, които съм си набелязала и обядвам. После съм готова да се посветя на платната – тогава, когато съм се погрижила за себе си и съм “населила” всяка частица от присъствието си.

Ценя всеки ден и правя неща, които ми доставят удоволствие. Рисуването е едно от тях, даже най-голямото.

Не чакам вдъхновението, защото може и да не дойде.По-скоро започвам да работя и като дойде, това са най-хубавите часове. То рано или късно идва, просто трябва да започнеш процеса.

Да живееш като да правиш изкуство, както казват французите. 

Имам носталгия към Париж, която с времето се разсейва. Бях си обещала като бях там, че ще се завърна.

Французите обичат да танцуват, правят го и на улицата, въобще много прекрасни хора са. Имаше на Сена всяка вечер групи, които се събираха да танцуват край реката – танго, салса, африкански танци. Хората там живеят дръзко и въобще не се притесняват да те поканят на танц. Като се прибрах веднага се записах на танци. Вече мога да танцувам салса и се чувствам толкова подготвена за завръщане в Париж!

signature
Scroll to Top
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.