Фотограф: Евгени Кирилов

Make-up: Деян Христов

Стилист: Жаклин Гочева-Кайл

Ако щастието означава това, което мислиш и това, което правиш да са едно, то Жаклин Гочева-Кайл е много повече от щастлив човек. При нея интегритетът се пренася и в гардероба, дома и цялостното отношение към вещите – винаги от естествени материи, добре структурирани основи и с изчистен дизайн. Завършила Технически Университет Берлин специалност “Архитектура”, тя се връща в България, насочвайки се към интериорния дизайн, но едно предизвикателство обръща хода на личната й история с дрехите. 

Търсейки правилната сватбена рокля от чиста коприна, “slip” кройка и без компромис в качеството, тя осъзнава, че единственият начин да я има, е да си я ушие сама. Дългият път на коприната извървява с типичната скорпионско-козирошка непреклонност към компромис и желание да създаде точно роклята, с която си представя да се омъжи. “Никога не съм си мечтала за булчински рокли и не вярвам в консуматорския подход да си я купиш и да я облечеш веднъж. Дори на бала си носих топ с пола, за да ги комбинирам поотделно в последствие. Затова и търсех класическа “slip” рокля, която после да комбинирам с кожено яке и кубинки за ежедневието. ”

 

Срещам се с Джаки, за да си поговорим за предизвикателството да развиваш малък луксозен бранд пред аудитория, която все още възприема лукса като показно лого, но и за необходимостта да не можеш иначе. За да оцениш ByJGK се изисква специален усет към фините нива – да осъзнаеш категорията “луксозно” през качествата на материята, кройката, пътя до закачалката и сарториалния финес, с които те пренасят 

от сутрешните ангажименти до вечерния коктейл.

 

Копринените “slip” рокли от ByJGK се разпознават от далеч – начина, по който материята се движи по тялото, издължаваща силуета, оттенъците, с които сякаш коприната рисува нови светове. За да стигне до най-качествената коприна в Европа, с която се шие за брандове като Chanel и Hermes, Джаки предприема пътуване “на сляпо” до Италия. Тъкмо преди да се откаже, след няколко разочароващи срещи, тя прави последен опит да намери производител. Отваря Google Maps и стига до огромна производствена база, без ясен вход, без уговорка и без особен шанс за развръзка. 

Жаклин Гочева-Кайл в копринена рокля ByJGK

Провидението обаче й се усмихва – Джаки догонва спедиторски бус и стига до един от входовете на многобройните халета. Отварят й подозрително, а смазващата юлска жега не може да спре екзалтирания й поток от думи. С малко блъф а ла “Аз знам от едни сигурни източници, че тук правите най-добрата коприна” и с достатъчно смелост, тя си урежда среща. “Отиваме в стаята с мострите и мъжът, зает с моя казус, започва да ме разпитва – казвам му, че искам черна и бяла, ама не бяла и не екрю, защото… той ме поглежда изпод вежда.” Джаки набързо ми обяснява, че коприната в цвят екрю състарява, а след това още по-бързо изстрелва продължението на историята. “Отива той да ми търси цветовете и го виждам как отдалече носи светлите. Крещя, че искам ей онзи, в лявата ръка.” Мъжът й, който храбро я придружава в копринената одисея едвам я удържа – Джаки е видяла перфектните цветове и ентусиазмът й извира от всяка клетка на тялото. “Единият цвят има оттенъци от сиво до зелено – отразява светлината точно като диамант.”

Слушайки я да говори за качеството на коприната (22 моми, перфектна плътност), за играта на нюансите и майсторството при работата с толкова фина материя, осъзнавам колко дълбоко Жаклин се е инвестирала в мисията да създаде перфектната копринена рокля. Питам я защо го прави, имайки предвид ограничения пазар тук и невероятните главоболия, за да стигне до финалния резултат, а тя ми отвръща без да се замисли “О, аз съм страшен идеалист”. 

 

По въпроса дали в България публиката е достатъчно узряла, за да разпознае лукса на подобна непреходна дреха, която не крещи “скъпо” само заради лейбъла си, Джаки има интересни наблюдения. “Малко са хората с възможности, които нямат нужда да си покажат етикетите. Клиентите, които си поръчват от мен влизат в магазина, влюбват се в дрехата, но не могат да си я позволят. Те обаче се решават, събират и знаят, че искат да инвестират в нещо стилно, качествено и непреходно. Покупката е много съзнателна, а голяма част от тях дори си взимат по два цвята. От клиентите с възможностите, по-често съм чувала “Ох, каква е тая нощница…”. Мисля си, че бранд като ByJGK би имал съвсем друга история на успеха в скандинавските държави, но е добре, че и тук има непримирими идеалисти. Една особеност на копринените рокли би накарала всеки да примигне в учудване. Оказва се, че за изработката на една са необходими три метра плат: “Коприната се шие на верев, важно е, защото ако следиш правата нишка на материтята, остава твърдо. Ако си S и мацка която е с ханш 94см няма да влезе в нея, защото няма еластан. Съответно като шиеш на верев, шиеш на 45 градуса по нишката. Тоест вместо метър и 30, са необходими 3 метра. Така се получава  естествена еластичност, която пък в последствие да придаде лекота на движението и да доскулпутира силуета. В резултат една рокля, която е XS може да стане за жена с размер S.” 

 

Темата с еластичността на материята се оказва важна не само за дизайна при копринената рокля, но и за бейсик колекцията, за която Джаки открива перфектното джърси. Bodycon роклята и топовете, на които Джаки се решава след обстоен рисърч да намери качествени бейсик модели (дори Кардашиян оказва се, носи полиестер),се усещат като втора кожа. Затворете очи и си представете докосването на памук, коприна и мериносова вълна – изморено от допира на синтетични влакна, тялото ви сякаш ще въздъхне дълбоко с облекчение, докосвайки се до ByJGK . 

За одисеята да се добере до точно този меланж няма да ни стигне още една статия, но в крайна сметка Джаки отново успява да затвърди нежеланието си за компромис. Подобно на копринените рокли, бейсик колекцията разчита на перфектна кройка и материя – усещането им е като да носите втора много по-фина, мека и ефирна кожа, а това, което нашепват дрехите от ByJGK е “тих лукс”. 

 

Точно този, за който си струва да бъдем идеалисти.

signature
Scroll to Top
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.