От Милано до Хималаите и обратно

В рубриката “Непознатите икони” ви срещам с визионери, социални лебеди и истински фъртуни, преобърнали модния, архитектурния, музикалния и дизайн света, но останали под радара на масовия възторг. 

Изборът за първата личност е жена, сътворила истинско наследство както в буржоазните среди на Милано през 60-те и 70-те, така и в мъжкия свят на интериорния дизайн десетилетия наред.

Миланската Грета Гарбо” както я наричат из артистичните соарета, би била достойна муза за филм на Антониони. За разлика от неговите персонажи обаче, тя постига духовно смирение, което обществените ѝ позиции и творчески върхове апропо изключват. Сменя идентичността си така, както само най-смелите и емоционално интелигентни хора могат – оставяйки целия си предишен живот на джет-сет дизайн вихрушка, за да го замени за задълбочено търсене в духовния свят на Индия. 

Това е Габриела Креспи и вдъхновяващата ѝ история на преоткриване през 20-годишно духовно поклонничество в Хималаите, гарнирано с невероятен успех в света на дизайна. 

Високите ѝ скули подчертават лешниковите очи, с които тя фиксира всяко свое намерение и го превръща в ултимативно и постигнато. Случва се още когато е студентка и се прехвърля по свое желание в Политехнически Университет в Милано, за да учи архитектура. Твърде нетипично за жена, но все пак Габриела Креспи е категорична, че знае какво иска и възнамерява да му се посвети. “Тогава трябваше да впрегна цялата си смелост, за да се запиша – семейството ми не одобряваше избора ми. Предизвикателствата обаче никога не са ме обезсърчавали и от тогава насам, желанието ми да продължа е по-силно от страха от провал.” 

Дипломата от университета може и да носи на Габриела базов статут, но не е достатъчна, за да я допуснат в ексклузивния свят на италианския дизайн. Към пленителната андрогинна красота и усет за стил и детайл, тя прибавя ново име. Креспи е уважавано аристократично семейство в Милано, което държи един от националните вестници и няколко текстилни фабрики. В епицентъра на интензивен социален живот, пентхаусът на Габриела Креспи е като фондю от кралски и джет сет особи. По мраморния под оттекват токчетата на звездите от “Чинечита”, а бутилка добре изстудено Pinot Griggio се намира винаги за любимите гости – Одри Хепбърн и Юбер де Живанши. Аристократичната осанка на Креспи и добре усвоеното усещане за култивирана семплота, лъхаща на милански шик, са само повърхността. Всеки нейн жест е като обвивка от копринен кафтан, разкриваща многопластовата същност на дизайнерката. Едно е сигурно – Габриела Креспи обича да твори и не напуска дома си без да е взела в дамската си чанта скицник и молив. Няма да я чуете да назидава колко важни са постоянството и амбицията – Габриела вярва, че влизайки в своя креативн флоу, успява да канализира по-висши форми на енергия. С това доверие в процеса, non-chalance на характера и социалния статут, тя се задържа десетилетия наред като едно от най-търсените имена в света на дизайна. 

В листата с клиенти, поверили интериорите в ръцете й, са катарски принцеси, белгийската Кралица Паула и Принцеса Марина от Савой. Творенията на Габриела Креспи бягат от поточната линия на индустриалния дизайн и въпреки че тя обожава кралските си приятели, истински предана и дълбоки отношения изгражда със занаятчиите, превръщащи визията ѝ в реалност.

През 70-те години с елегантния подпис Gabriella Crespi излиза нишовата линия мебели Plurimi series. Лимитираната колекция, изработена с майсторска прецизност от полиран златен месинг и елипсовидните форми с футуристичен елегантен дизайн бетонират името Креспи като дизайнер на добрия вкус и изключителна чувственост с тънко футуристично намигване. 

Също толкова значима е колекцията “Bohemian 72”, ексклузивно изработена за частни клиенти. Софистицираната комбинация на ратан и бамбук нашепват очарованието на Габриела от скромните естествени материали и ангажираността към културата и философията на Далечния Изток. Петдесет години по-късно колекцията доказва непреходността си и датската мебелна къща Gubi преиздават “Bohemian 72”. “Габриела Креспи имаше огромен талант да обединява в симбиоза закритите и открити пространства и не позволяваше нещо да блокира светлината и въздуха, струящи от собствения ѝ дом”, разказва бранд мениджърът на Gubi. 

Не по-малко емблематични са и лампите Fungo – дизайн, натоварен с нелеката амбиция да внесе регенериращата светлина на слънцето на закрито. Rising Sun е “лъчистата” колекция осветление, комбинираща необичайно, но виртуозно материалите бамбук и месинг. 

На 65 години Габриела Креспи доказва, че никога не е късно за резки завои и заминава за Индия, където прекарва две десетилетия в тръсене на духовно извисяване. На върха на успеха, тя сваля бляскавата корона и се гмурка в дълбокото търсене на по-висш смисъл. Вярата, че и тя, и порива за творене принадлежат към абсолютната универсална енергия, я кара да скъса със социалния си статут и над двадесет години изчезва от звездния дизайн небосвод и светски лайфстайл.

 

Животът обаче има други планове за нея – на 85 години претърпява инцидент и осъзнава, че не може да продължи с духовните търсения в суровата хималайска действителност. Габриела Креспи се завръща в Милано и пресъздава колекцията от ратанови мебели за Gubi. Някои от най-емеблематичните дизайни като масата Ellisse и Z desk участват в миланския Salon del Mobile през 2015-та. 

На 93 години тя говори малко, спазвайки обет за мълчание, но никога не изневерява на присъщото ѝ усещане за вродена елегантност – винаги стилно облечена и с притеглящата сила на своята мощна харизма, тя остава съзидателна и вдъновител за дизайн обществото.

 

Отивайки си мирно от света на живите през 2017-та година, едни от заветните ѝ последни думи за най-голямото удоволствие в живота са: “Да започна наново от нулата е едно от най-прекрасните неща.”

signature
Scroll to Top

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.