Какво искат жените

Ето как човек и добре да живее, рано или късно се сблъсква с житейския ребус на тема какво искат жените. Същата тема, касаеща мъжката половина, може да се обобщи в няколко думи – ведра и усмихната нимфоманка с готварския репертоар на Джейми Оливър и Антъни Бурдейн. Това е причината никой да не се занимава да си блъска главата, измисляйки нещо по-оригинално – твърде семпло е, за да търпи интерпретации.

Признавам си, че не  винаги имам точния отговор, касаещ нежния пол,  но все пак, за да оценим старанието на Мел Гибсън в касовия хит от 2000-дната, а и моя опит да го обясня с метафора на жестовете в праймтайма на националната телевизия, попитах и вас. Някои от отговорите се повтаряха твърде често и тук ще опитам да избродирам гоблена на женските желания с нишките от вашите предположения. 

Очевидно най-лесният отговор – “чифт нови обувки”, ще остане без коментар, защото има неща, над които няма какво да умуваме. 

Да бъдем разбирани

Тук скептиците вдигат вежди, защото едва ли някога мъжете ще успеят да разберат жените и обратното. Книгата “Мъжете са от Марс, жените от Венера” разнищва проблема защо сякаш с противоположния пол си говорим на различни езици. Нека обаче не абдикираме преди да сме опитали. Нали? Истината е, че това е повсеместен проблем – мъжете рядко слушат, а жените твърде много говорят. Останките на вселенското равновесие се крият по хипотенузата на равнобедрения триъгълник, представляващ взаимоотношенията ни – сега жените участват наравно в целия спектър на партньорството и някъде по пътя сме изгубили способността да общуваме. Двойките, които познавам и за мен са лъч светлина и надежда, че не е кауза пердута, се броят на пръстите на едната ми ръка. Истината в това желание е простичка – искаме да бъдем изслушвани, без да ни се дават препоръки, оценки, “менсплейнинг”, “аз нали ти казах” и “какво пък толкова”. Желаем просто да си отдъхнем от необходимостта да се превеждаме на езика на патриархата. Обобщено в още един от безценните отговори под поста ми – “не само да чуват гласа ни, защото е красив, а защото има какво да каже”.

Качествено време за себе си

Тук също не се изискват сериозни интерпретации: семейните жени с деца искат като за начало да отидат до тоалетната без да чуват рев, крещене и тръшкане от отрочетата си. За тази цел разбира се, не е необходимо нищо повече от мъж, надминал първичната концепция за участието си във връзката като “захлебващия” или казано на милениъл език – “провайдъра”. Специалното ми обръщение към мъжете, които си мислят, че щом печелят парите, значи имат имунитет срещу останалите задължения, е да решат дали тогава не им се живее в пещера и вместо с работни срещи и кодиране,  не се опитат да се сборват със саблезъби тигри. Друго обяснение за регресивното им схващане просто нямам.

Жените искат да не са мъжете във връзката

Тук съм с две ръце – “За”. Ще добавя само, че не искаме да сме майката, стринката и съседката за секс. В обобщение, това желание мога да го преразкажа през запомняща се злободневна ситуация – сестра ми помолила мъжа й да пренесе детското столче до колата, за да е готово за разходката ни по обяд. Той забравил – тръгваме да влачим ние столчета, колички, деца, тя тръшва багажника, избърсвайки капчица пот от челото си. Завърта ключа на стартера и отсича: “Аз ако исках да живея трудно, щях да си живея сама”.

Да ни разсмиват от сърце и душа

Чувството за хумор е специфична работа – имах едно гадже с толкова странни закачки, че ми отне около две години докато ги разбера. На третата скъсахме. Истината обаче е, че нямаше да издържа и ден, ако бе тотално опериран от чувство за хумор. Дали предпочитат сух мъж, но на място, или такъв с чувство за хумор, но не толкова точен, попитах в една от първите коктейлни вечери момичетата от “Ергенът”. Отговорът на почти всички сочеше към “сухата прецизно срязана филия”. Еми не, истината е, че винаги можеш да се научиш на точност, но да си чаровен и забавен си е природна даденост. Моят избор, а и на много от вас, сочи към едно и също – смехът е по-голям от всичко. Все пак, от близо 400 отговора не видях един, който да казва: “Искам точен мъж”. 

Да ядем без да дебелеем

Още дно от топ предположенията – съществува сериозно житейско противоречие, за което не съм съгласна да се случва биологично по този начин. Не е честно като си на 20 да приключваш поне два пъти седмично вечерта с дюнер в 4-5 сутринта и нищо да не ти се лепи, а като си на 30+ да искаш да си направиш паста с морски дарове, но задължително да се съобразиш имаше ли друга високо въглехидратна вечеря тази седмица, или просто ще ти се наложи да пръснеш кардиото на следващия ден. Възмутително е, че колкото повече години трупаме, толкова по-рафиниран е вкусът към храната, но и в толкова по-опасно за бедрата и ханша се превръща. Пускам сълзичка, гълтайки поредната чаша чай, с която се залъгвам докато стане време да спра интервалното гладуване за деня. Виктория Бекам пък въобще не знам как се справя, но явно няма много Телец в наталната си карта.

Колкото и да се опитваме да усложняваме нещата, женските желания не са нито толкова трудни за отгатване, нито толкова сложни за удовлетворяване. Като жена, пропуснала изненада-подарък за два рожденни дни подред от гаджето си, ще ви кажа, че единтсвеният начин да получваме това, което искаме, е да го заявяваме. Без компромис и без шикалкавене – добре де, може би с малко маниер и завъртане на опашката, но в крайна сметка нека да е ясно и да не се изискват интерпретации. Това ме сеща за първия и единствен път, в който една приятелка не получила подарък за рожденния й ден от тогавашния годеник. Настанал скандал, хвърляне на куфари и чанти и мъжът се зачудил дали да не вика екзорсист. В крайна сметка обаче, се върнал с хубав парфюм. Без интерпретации – да се знае. Това е положението.

signature
Scroll to Top

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.