Meme On, Toxic Off

Какво споделят някои от българските меме артисти за хумористичните колажи, заливащи фийдовете ни. 

Oт политическа и социална сатира, до поп култура и психология, меме артът взриви фийдовете ни без да се обяснява и без да се оправдава. Формулата е проста – колаж на снимка и текст, с които са формулирани гениално простите истини, резониращи твърде силно и мащабно, за да ги подминем с поредния скрол. И въпреки че нещата тук се случват със закъснение, меме артистите в България са едно от изключенията. 

Абсурдността на средата, в която живеем, подхранва творчеството им и много от тях ще ви кажат, че не е необходимо дълго “ровене”, за да открият меме находка. “Някои политици са си ходещи мемета”, би вдигнала рамене Мишел от Съпротивата в отговор на въпроса колко време отделя за хумористиката в дигитален формат. 

Токсичното

Ако ги попитате защо меметата са толкова добър инструмент да се пречистим от токсичното, те ще ви отговорят еднозначно: “Добре, че е шегата, та да си кажем истината.” За популярния меме артист Hapche za Glava, създаването на мемета действа също толкова терапевтично, колкото и консумирането им. ”Изживях повратен момент, в който всичко изгуби смисъл и стана толкова безнадеждно, че чак комично. Каквото виждах и чувах се пречупваше през призма, изваждах видяното от контекста и му слагах друг, мой, изкуствен, с който по-лесно можех да смеля информацията.Така гледането с насмешка калибрира менталното ми състояние и преодолях депресията..” Меметата според всички тях са дозата серотонин, която отделяме през смеха – хормона на щастието, който в крайна сметка преобръща отвращението в положителна емоция.

Будителите

Един от меме създатели от колаборацията Just Pablo, би нарекъл “мемаджиите” “меме будители” и имайки предвид изключителния размах, с който свалят маската на пародийното във всички сфери на живота, определението е доста точно. Оставайки в анонимност, с колажите си те имат потенциала да разтърсят социалните пластове без цензура или негативни последствия за тях самите. За разлика от влиятелите на мнение в интернет пространството обаче, меме будителите нямат необходимост да показват лицата си, за да въздействат. Може би това е основната причина творчеството им в крайна сметка да достига до толкова много хора и те наистина да се превръщат в новите будители от дигиталния свят. Hapche za Glava го обощава така: “Анонимността ми дава възможност да центрирам фокуса и вниманието на моите последователи върху посланията, които отправям, а не върху личността ми. Има изключително много примери, в които дори гениална идея може да бъде засенчена от личността, която я е родила.”

Влиянието

Срещайки Мишел от Съпротивата, бързо разбирам, че меме псевдонимът ѝ отговаря напълно на мисията, с която се е захванала. И през алтер егото си, и като буден гражданин, тя противодейства на властта, която е забравила за човешките и морални величини, така необходими за да служи като инструмент за промяна към по-добро. За нея меметата са част от арсенала ѝ, но не отстъпват на пламъка, с който се хвърля в активистките каузи. “Аз не пускам само ха-ха меменца, а търся всякакви нередности и лъжи на политици. На пощичката на страницата получавам често сигнали, за които искам да благодаря на феновете на Съпротивата. Как водач на парламентарна група изплаща средно 9000лв. месечни вноски по кредита за вилата си със заплата, по-малка от тази сума, например?”  Насочвайки вниманието на аудиторията към скритата информация в междулинията, тя и останалите меме артисти успяват дори да окажат натиск и да се намесят в решенията на политическата вихрушка. “Един от многото подобни примери е когато Стефан Янев каза, че в Украйна не е война, а „специална военна операция“, интернет го пръсна. От моята страница организирах протест пред БНТ с искане на неговата оставка. Няколко дена по-късно тогавашният премиер Кирил Петков „му взе главата“. Борисов действаше още по-бързо. Появи ли се скандал за някого, до 3 дена го беше разкарал от поста. Такава беше съдбата и на Дани Кирилов.” Меме артистите в крайна сметка се оказват с достатъчно голямо влияние, че да предизвикат промяна както на политическо, така и на социално ниво. 

Разобличаването

Липсата на медиен плурализъм и вътрешно партийното сервилничене пречат на адекватното разобличаване на истината, за които Мишел е категорична: “Политиците често не се усещат колко абсурдни и изгубили връзка с реалността са. Когато направят нещо, което заслужава да бъде осмяно и в резултат залее интернет пространството като меме, лично насочено към тях или тяхната партия, тогава могат да се видят как изглеждат отстрани. В политическите партии няма кой да ти каже истината в очите. Там за всички „царят е гол“. За разобличаването на голия цар и пропагандата, която упражнява бърз контрол над хората, склонни към емоционално, импулсивно и лишено от анализа оформяне на мнение, меме артисът Ailqk_1 добавя: “Последните години политизираните и фалшиви новини, които бълват около нас ни подтикнаха да намерим по-чист и достоверен източник на информация, без цензура и предразсъдъци.”   

Гениално семплото

Най-силното оръжие на меметата е простотата, с която грабват безапелационно вниманието. “Понякога най-сложните идеи се съдържат в най-просто представените тези. Дали ще бъде едно единствено изречение в обемна книга, труднозабележим елемент в картина, тон в песен, кадър във филм или елемент на поведение – този малък момент може да преобърне представата ти за даден проблем”, обяснява феномена Hapche za Glava. И именно защото е толкова семпло и не иска обяснения, меме артистите често си колаборират, разменяйки си изображенията, с които всеки в последствие се подписва с хумора си. Идеите за поредната картинка, която ще обиколи интернет пространството и ще ви накара да се разсмеете за няколко секунди, идват спонтанно, добавя Ailqk_1: “Не се изисква нищо повече от това да си добре информиран”. “Необходима е и щипка фантазия”, добавя Hapcheto, аз си мисля, че ако е толкова лесно да създадеш колаж, който да разсмее аудитория от стотици хиляди за по-малко от пет секунди, то в крайна сметка можем да насмогнем на бързо променящия се свят и дигиталния напредък. 

А ако ли не – ще родим материал за някой меме артист. 

Срещата с “меме будителите” е благодарение съдействието на Fashion Days, които ни подсещат да направим пролетно почистване отвътре-навън, навсякъде и на всичко токсично в живота ни. 

signature
Scroll to Top

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.