Couture от Габрово

Photographed by Елена Сергова; архив
Written by Елена Сергова

Couture на ул. "Селимица"

Когато чуем “производство на couture”, си представяме просторно ателие, планини от топове копринен плат, жуженето на десетки хипер фокусирани шивачки, бродерачи, напева на машините, както и  един самовглъбен дизайнер перфекционист, който с жест може да накара всички да заплачат или да се усмихнат. Водопадите коприна и тюл, финия блясък на стотици ръчно бродирани камъни, покрили като дъжд от цветни сълзи гърдите на жената-божество, облечена в Myoo couture, бихме предположили, идва от един от тези домове на модата. Вместо от Париж или Милано обаче, Myoo Couture живее в Габрово, а ателието е домът на създателките й. 

Още с влизането в апартамента на Йоана и нейната майка – Валя, се усеща присъствието и афинитета към дизайна и красивото. В просторния хол с гледка към заобикалящата панелна реалност, притегателният център е бялото пиано, на което Йоана и сестра й са се учили да свирят, а сега дъщерите продължават уроците. Натюрморт и абстрактно изкуство подхващат изобилието от светлина, нахлуваща през големите прозорци и аз си мисля, че само един панелен блок може да скрие толкова много творчески потенциал в себе си. Познавам Йоана бегло от Берлин, където живееше почти десетилетие преди да вземе окончателно решението да се върне. 

В немската столица се ражда и идеята за бранда, когато Валя е на гости, за да й помогне с второто дете. “Казах й, слушай, познаваме се, няма как да стоим без работа и само да дундуркаме бебе. Дай да правим нещо – плетене ли  ще е, шиене ли ще е, защото ще се побъркам.” На Йоана не й трябва повече и въвлича майка си в смелата визия да започнат производство на детски елегантни рокли. Продажбата на семеен имот им помага да стартират, закупувайки платовете и първата шевна машина. Йоана, възпитаничка на художествената гимназия, прави скиците, а Валя – човекът техник в дуото, я приземява обратно с твърдата и сръчна ръка на професионалния крояч. Впускат се със целия хъс, на който са способни – постоянството в дъщерята е отдавна отгледано с часовете пред пианото като дете. Не след дълго, диамантената пробивност от съвкупността на техните таланти се дошлифова и проектът за детски рокли еволюира в couture за жени. “Знаех си и й го казах от началото, че с детското няма да се спре. Йоана е визионер, а аз драпам след нея.” 

Partners in crime

Ако едно от най-големите предизвикателства за стартирането на бизнес е това да намериш добър партньор, Myoo Couture е следствие от изключителната динамика между майка и дъщеря – както в работата, така и в семейството. Валя си спомня годините, в които е имала собствено ателие с няколко шивачки и е категорична, че предпочита с дъщеря й да не спят, отколкото да отговарят за чуждата мотивация. “Държах четири стаи, петте момичета стояха и ме чакаха да им набода с топлийки материята и да им я дам да направят тигела. Оказа се, че накрая като ми платят клиентите и разпределя разходите, аз се връщам без нищо.” Това е и отговорът на въпроса защо Myoo ще остане семейният бранд на майка и дъщеря и няма да се разрастне. Проблемът, пред който не един бизнес се изправя, е липсата на мотивирана работна ръка. За тях следващата крачка е отварянето на бутик в Габрово като реверанс към любимия им град, в който те също като мен, виждат толкова много потенциал. А какво следва после, ли – Валя ще каже с твърдата решимост на човек, който знае защо е тук:  “Без златна игла от този свят не си отивам”. 

Без златна игла от този свят не си отивам!

Свръхжената

За няколко минути в разговора, ще разберете, че Валя е от онази порода супер-жени, които с лекота и твърдост са отгледали децата, “въртели” са къщата, жонглирали са със задълженията без да правят компромис със собственото си творческо и личностно израстване. Онези жени, които няма да видите без фризура дори до магазина и няма да чуете да се оплачат, защото знаят, че те единствено са отговорни за съдбата си. С тази вътрешна сила Валя се ангажира както с бранда, така и с 40-часовата работна седмица като фармацевт. Не желае да се откаже от нито едното, защото за нея тези две диаметрални противоположности й носят баланса.  По всичко изглежда, че тя е здравият гръбнак на Myoo, за да може артистичният максимализъм в Йоана да вдъхне живот на бранда.  Двете сякаш обединяват лявата и дясна половина на мозъка, за да сътворят фееричните прелестни рокли и изобилието от разкош, подходящи за червения килим – в тяхното домашно студио от няколкото десетки квадратни метра. Истината е, че никога не идва перфектното време да започнем нещо свое, но в един момент просто трябва да направим първата крачка. И по-добре да сме сгрешили, отколкото да не сме опитали.

Etsy startup

Година след началото на тандема Myoo и първата дамска рокля печели конкурс в Etsy, Германия.  “Кандидатствах за “официални облекла” с една пола с 500 листенца от шифон, които изрязах ръчно и приших бод по бод. Капиталът от наградата – пет хиляди евро, ни позволи да си купим бродираческата машина.” Двете разказват с пламъка на хора, които са изключително ангажирани с творчеството си, почти задъхвайки се и една през друга. Валя включва “за протокола”: “Отначало кавгите ни бяха по-жестоки, защото Йоана не можеше да разбере, че Колбрета (брод.машина) като ги изреже тия листенца и като тегли машината допълнителен тегел и те се разпадат. Но колкото години си в занаята, толкова години правиш грешки. Йоана порасна и вече рисува с мисъл за технически постижимото, защото не може да си позволи да е дизайнер, който не разбира от математика и хаби топове с коприна, боде, реже и тропосва.” 

Йоана разпалено се включва, че когато тя купи 2 метра плат за 200 евро и даде скицата на майка си, думите, с които трябва да съпроводи потенциалния проект са: “Внимавай и сакън да не сбъркаш.” Следват две седмици премисляне и изчисляване, обсъждане, в които Валя почти няма да спи; ще носи задачата навсякъде със себе си – сред аптечния порядък на дневната си работа, на път за училище, за да прибере внучките си, докато меси сензационната си содена питка за вечеря и до момента, в който е напълно сигурна и изчислила всеки милиметър, за да хване ножицата. Разбира се, най-лесно би било просто да използват една и съща кройка, на която пришивайки детайлите, няма да й личи в последствие. Двете обаче са категорични, че да повтарят работата си е равнозначно на скука и ленивост. 

Предай нататък

Тази настройка за непрекъснато надскачане на самите себе си отвежда Myoo до Седмица на модата в Париж преди три години : форум, който им дава най-ценното – любовта на фотографите. Сега клиентите им предимно от САЩ и Австралия намират Myoo през Etsy, модните блогове и референции, но могат да са сигурни, че роклите ще бъдат изработени от същите четири ръце, сътворили изяществото, на което са се спрели. Йоана поема и комуникациите, така че брандът няма опасност да излезе от границите на собствените си възможности. Докато всяка нова рокля бетонира все повече основите на тандема Myoo, приемствеността в семейството намира своето проявление в творческото изразяване на двете дъщери на Йоана. Виктория и Кристин са свободни да избират своя път и все пак изглежда така, сякаш Myoo couture ще има своето продължение през поне още един чифт сръчни ръце. Същите тези, които сега взимат първите си уроци по търпение пред пианото. signature
Scroll to Top

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.