Срещнах Мартин по един много необичаен за времето ни начин – донесе домашноприготвен сладкиш на една от работилниците за плетене в неговия квартал. Решил, че като новодомец в София и страстен сладкар, ще се представи на местното къмюнити с апел за обратна връзка относно сладкиша. Между хъмканията и превъртнето на очите в очните ябълки от вкусовата сюблимност на …, ни беше много трудно да си измислил каквато и да е градивна критика. Водовъртеж от вкусове преливаше в небцето – леката игривост на кокоса в синхрон със сладостта на черешата, обгърнати от земния бадемов финал  и всичко това с типичната непреднамереност на домашен шедьовър. Туше – едно 25 годишно момче ни припомни за смисъла на храната като ключ към споделянето. 

Няколко дни по-късно се озовавам в апартамента на Мартин, където е приготвил любимия си сладкиш с лавандулов крем и още няколко вида бисквити. Предлага ми чай от дивата мента, растяща край къщата на родителите му. Големите смокини на масата първи приковават погледа ми – “Тези са от продукцията на семейството ми в Каварна, където една от бабите ми започна шеметно да отглежда сезонни плодове и зеленчуци. Има парче земя, отделено за моите нужди, където сеем култури, които отговарят на кулинарните ми търсения. Предимно череши, праскови, смокини, но сега опитваме за първи път и черна царевица. Не се притесняваме да експериментираме като големият план е да завършим кръга с всичко необходимо за десертите ми, произвеждайки собствена пшеница. Намерили сме стар сорт от семенна банка и тази година ще опитаме за първи път, но все пак, брашното е фундаментът”

Вкусът на смокините е наистина феноменален, особено в комбинация с крема от цедено мляко, мед, розмарин и праскови – отвежда ме в детството и голямото смокиново дърво в първата семейна къща. За Мартин именно тази реакция определя смисъла на страстта му към сладкарството. “Готвенето за семейство и приятели е причината да се запаля по този занаят – да създадеш атмосфера, която се завихря около масата, глъчта и шума, движението и споделянето. Тръгваш си поне малко променен след една добре подготвена споделена трапеза”. Точно тази непретенциозност на истинското готвене, което се случва, за да покажем обич и признателност повече, отколкото за да изпъкнем с виртуозност, е балансът, който прави Мартин също толкова шорокопалитрен, колкото и вкусовете на десертите му. От една страна, той е мъжът със страст към колекционирането на винтидж порцелан, отношение и детайл към модния стайлинг и гурме дестинациите, но от друга, в кухнята е човек, който иска да вижда лицата на гостите си блажено усихнати. Той не е хостът, при когото ще трябва да си припомняте за уроците на майка ви как да държите гърба изправен и лактите прибрани с книги под мишниците, докато се храните. Неговата покана е връщане към изначалното, споделеното и дори сакралното. 

Една такава специална вечеря, запознаваща старите му приятели от морския Север с новите от София, Мартин ще подготвки на скалите в Камен бряг, където са лавандуловите полета, част от земевладелието на семейството му. Събитието е ритуална подготовка за стартирането на малкия му бранд за домашни аксесоари Tarm, планиран да стигне до домовете на клиентите си на есен. “Ще започна със свещи с лавандулова есенция от нашето производство – приемам го като реверанс към миналото ми, но и продукт, без който не си представям да живея. Аз вече не паля лампи вкъщи – вечер горят само свещи. Също така си мисля, че преди да настъпи каквато и да е промяна в човек, той трябва да внесе малко светлина. Така давам парченце от нещо, което е мое, на някой друг. Цялата идея зад бранда е да работи на малки обороти с концепция “farm to house”.

 Получавам поканата си и след като го попитах дали все пак не иска да намерим още някой инфлуенсър, който да отбележи събитието, той ми кимна уверително: “Не, правя го за нас си – за да се отпразнуваме, да се погъделичкаме за още много маси с любими хора”. Опитвам своето парче от поантата на масата – Paris Brest и вкусът на лавандуловия крем ме понася там, в полетата, където всичките ми сетива са приютени в прегръдката на един феноменално вкусен сладкиш. “Тук съм едновременно на бул.Васил Левски , но и в лавандуловите полета”, казвам му премижавайки от удоволствие.

“Тук си у дома”, отговаря ми той. 

signature
Scroll to Top
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.