От кухнята на джeсмонайт

Photographed by Studio Timeless
Written by Elena Sergova

Сряда следобед, от онези, в които времето е спряло, а гледката от мансардния апартамент на забързаната столица отдолу те кара да отпиваш с още по-голяма наслада изстуденото Prosecco. “Това е причината да започна като фрийлансър – свободата ми харесва и не, че не работя, но не си закачам значката на супер заетост”, споделя ми Виктория, основател и one-woman show зад бранда Studio Timeless

Попивам от спокойните жестове и лекотата, с която разказва за живота си до тук – мансардният  апартамент, побрал в малката си кухничка и ателието на бранда, и готварските кресчендо, тя решава да закупи с ипотечен кредит на 26 години, сякаш на шега. “Общото между всичко, което ми се е е случвало до тук, вклю1ително и  стартирането на Studio Timeless е, че съм супер спонтанна и разчитам на интуицията. Взимам решения, базирани на това и вътрешното вярване, че ако не се получи, в нещо друго ще имам успех. Никога не съм се страхувала от нови начинания.”

Ключ по случайност

Историята за това как Виктория се сдобива с ключовете за новото си жилищите за по-малко от месец, е добра прелюдия, за да разберете ДНК-то зад бранда Studio Timeless. Накратко, след като решава, че временното съжителство с родителите ѝ става невъзможно и започва да си търси квартира, с малко помощ се насочва към обявите за продажба. “Баба ми ме инфлуенсна. И аз естествено с моята дипломатичност  ѝ казах “Добре, ще взема информирано решение”. Понеже много обичам да гледам апартаменти от личен интерес, не се поколебах да отворя обявите за продажба. Това се случва в сряда, в четвъртък намирам този апартамент – първият, който ми допада: нямах особени критерии, но като видях високите тавани, голямата тераса и си казах, че това е Апартаментът с главно А. Всичко се случи за три седмици – въобще от идеята да имам жилище, до отпускането на кредит и закупуването. Никога до този момент това не ми е било в списъка.”

Go big, or go home

Спонтанността, с която Виктория подхожда и успешно се сдобива с инвестиция, която някои планираме с години, я води напред към създаването на бранда. С “изтекли” в Pinterest очи на дизайн и хоум декор тематика, Вики е пътешественикът, който винаги се прибира със свръх багаж заради секънд хенд находките из европейските градчета. Жилището ѝ е изпълнено с предмети, които разказват истории за скрити улички и антиквариати, шумни битаци и онлайн находки. И някак съвсем естествено, когато попада на видеа за материала джесмонайт (Jesmonite), идеята за бранда назрява. “Видях в ТикТок, че го използват в UK, защото е английски бранд. В началото навлиза в строителството като  безопасна алтернатива на стъклопластиката и олекотен вариант на традиционните строителни материали. Ползите му са, че не е токсичен, на водна основа е, сравнително лесно се работи с него и последните години става супер популярен с артисти и малки брандове, които започват да правят бижута и хоум аксесоари. След проучване се сдобих и с материала. Много ми хареса – винаги съм се интересувала от интериорната тематика, гледам ютюб канали, вкъщи нонстоп нещо променям. Видях, че има дистрибутор в България във Велико Търново и веднага им писах. Офертата беше 500лв за 25 килограма и няколко различни пигмента. Реших да взема голямата опаковка, защото “Go big or go home”. В крайна сметка, най-лошото, което можеше да се случи, е до края на годината да подарявам подаръци на моите приятелки.”

В крайна сметка, най-лошото, което можеше да се случи, е до края на годината да подарявам подаръци на моите приятелки.
Виктория
Studio Timeless

Материал за връзка

Докато наблюдавам как Вики подрежда на малкия кухненски плот материалите, за да ми демонстрира как се прави свещник Studio Timeless, си мисля, че няма как продукт, излязал буквално от кухнята на твореца, да не спечели сърцето ви. Разбира се, че романтичната представа за просторно ателие, складова база и идеята да изкара продукцията от рамките на кухнята, е по-смелата визия за развитие. Но ръцете и сърцето на Studio Timeless не бързат и осъзнават, че за да има едно нещо място в живота ни, в перспектива, то би трябвало да внася хармония, а не хаос. 

 След първоначалните експерименти с материала преди малко повече от година, Вики разбира, че джесмонайт (Jesmonite) е като с връзките – гради се на спокойствие и с насочено намерение. “Поръчала съм близо 75кг и 20 от тях съм продала досега. Останалото се загуби в процеса проба-грешка. Дължи се на тестването и на това, че не мога да продам нещо, което не бих си купила. Приела съм го, че в началото ще е така. Материалът и пигментите имат срок на годност и това си личи от начина, по който реагират. Работи се с двукомпонентни съставки – течност и база, която прилича на брашно, но след няколко неуспешни опита (също като при връзките, нали ви казах), разбрах кое е най-правилното взаимодействие между материала и инструментите на работа. В крайна сметка, създаването на аксесоари за дома е като постигането на перфектния сладкиш – след няколко провалени опита стигаш до перфектната текстура.” 

“Done is better than perfect’

След половин бутилка Prosecco и усещане за разтягане на времето в знойния юлски следобед, с Вики стигаме до лайтмотива, който е залегнал в ядрото на това, с което се занимаваме – “Done is better than perfect’. Нейната интуиция и усещането, че създава красиви, смислени и радващи окото продукти, предшестват необходимостта от следването на конкретен бизнес план. “Разбира се, продължавам напред с някакъв премерен риск, не съм безрасъдна, защото от това да си спонтанен и безрасъден има разлика”, споделя тя и продължава. “ Целият бизнес план се изгради на база на това аз какво искам да получа, когато си поръчам нещо такова – тоест, какво очаквам, за какво бих платила пари и какво ще ме изкефи, когато отворя кутията.” Този подход ѝ печели достъп и до новия дом на красивите интериорни мебели и аксесоари от български брандове в шоурума ourhood

“За мен беше комплимент да се намеря на рафта до прекрасни и отстояли позицията си брандове като I/TEMS,  Точка и ТочкаPottery & Poetry. Те се занимават от много години с керамика и изведнъж се появява една Виктория, която прави в кухнята си свещници…

Аз вярвам и харесвам нещата, които правя, но като излезеш на такъв мащаб отговорността е много по-голяма. Така или иначе, както всичко в моя живот, аз се впускам и нещата ми се получават леко, без да се напъвам. Може би е така заради подхода ми – трябва да си отпуснеш душичката и каквото – такова. Моята философия е, че в крайна сметка каквото си го направиш – това си е. Всичко зависи от мен – колкото изработя и отделя, толкова и ще получа. “

От гипсовото дупе до сигничър свещника “Infinity”, декоративните аксесоари Studio Timeless слагат категоричен, но ненатрапчив  подпис върху интериорните решения. Също като любимите класически коктейли с три съставки, доказват умението на създателката си да балансира перфектно джесмонайт, течност и точната доза пигмент, за да се получат непреходните аксесоари, с които домовете ни стъпка по стъпка оформят свой собствен характер и специфичен бленд.

Studio Timeless е опит не само да излезем от конфекцията в дома, но и да си припомним, че красивите обджекти, с които се заобикаляме, имат способността да ни въздигнат над тривиалното.

Така, както го направихме през един горещ следобед в средата на седмицата.

Чин-чин!

signature
Scroll to Top

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.