Photographed by Антон Иванов
Written by Елена Сергова
PORSHE
С първия си опит за изработка на дизайн за своя Golf GTI edition през 2009-та година, Георги Борисов осъзнава, че има достатъчно здрав гръбнак, за да излезе от кожата си. Въпреки че, не си е представял как страстта му към колите и дизайна ще се превърнат в успешен бизнес, той смело “разфасова” своя автомобил и тези на няколко приятели. В началото близките приемат за лудост идеята за луксозна изработка на интериори на коли в град като Габрово. Истината обаче е, че качеството пуска дълбоките си корени без значение от средата- не търси оправдания и не прави компромиси. Такъв е и Георги Борисов от GB Design– мъжът, който избягва конфекциите и добавя стойност към един иначе позабравен провинциален град.
GB Design

След като успешно преминава през преломните седем години от стартирането на своя бизнес, Георги е възпитал в себе си изключителното качество на успелия човек- това да се самосезира непрекъснато. “Няма кой да ме критикува и ако малко се отпусна, ще се отрази на финалния резултат. Търся си кусурите през цялото време и със следващата поръчка ги елиминирам. Така човек се развива, преодолявайки постоянните препятствия.” Сините му очи пронизват с очакването да отговориш със същото високо ниво на презентация, поведение и амбиция. На върха обаче, човек е сам, ще потвърдят професионалните алпинисти.

Удрям на камък в опитите да намеря адекватен чирак, когото да обуча. Тук всеки детайл изисква прецизност- няма как да изтърбушиш едно Porsche и да се държиш немарливо към процеса. Работата е изключително отговорна и трудоемка. През ръцете ми минава целият процес-през монтаж и демонтаж, до дизайн и изработка.

деконструиран автомобилен интериор

С бърз жест той поправя жена си, която днес помага в по-непретенциозните изделия като финалния ключодържател с марка GB Design. Тонът, с който ѝ обяснява нещо за втори път е строг, но и разбиращ. Тук личните емоции остават извън студиото. Важи ли обаче обратното? “Често нося работните проблеми вкъщи, което се опитвам да променя. Научих се, че няма смисъл да се преуморявам и в последствие да поправям грешки. Сега и аз, и Ирина държим на почивните си дни.” Балансът между личното време и поглъщането от работа е фин момент за бизнеса и Георги изглежда го е постигнал. 

изработка ключодържател

Ултимативният му подход към изработката обхваща най-силния рецептор за сетивата на лукса- естествената кожа. На въпроса за произхода ѝ, сякаш с подразбиране отговаря “Италианска е”. Изборът да се ограничи само с най-доброто, съответно филтрира и клиентите. Все пак, да не забравяме къде се намираме. Възможно е в някой напрегнат ден, докато Георги работи по дизайна на BMW, да го извикат за нова поръчка.

Молят ме да видя една седалка отвън, където са паркирали. Излизам- виждам трактор. Такива анекдотни случки обаче, има все по-рядко, защото успях да се сегментирам към високия клас автомобили. Именно защото не правих компромиси, съумях да се съхраня и да взимам все по-екзотични поръчки, които ме учат и развиват.

Следвайки перфектните шевове на детайл от последната му изработка, няма как да не порази фактът, че е напоен с усилието от ръцете му. Финализиран, всеки компонент се докосва само с ръкавици, защото нищо не струва по-скъпо от месеците безсъние при допускане на грешка. А такава винаги е възможна, дори и в кралството на перфекционизма. “Правим индивидуални неща по една бройка и няма как да се застраховаме от грешки. При фабриките и производителите всичко се прави на поточна линия. Служителите там извършват стриктна манипулация. Аз трябва да направя всичко сам и понякога се получава разминаване. Ето при ретро колите например, има толкова стари елементи, че като ги пипнеш и се рушат. Тогава трябва да изработиш нов- винаги си отговорен”.

тигел на автомобилен интериор
porsche carrera

Именно многокомпонентното естество на работата му и прецизността забавят ирзботката, но Жоро не е готов да направи компромис. Записани с месеци напред, собствениците на бъдещите автомобилни дизайн бижута ще трябва да възпитат търпението си. 

Един от най-големите успехи идва съвсем неочаквано и напомня за пришитото копче към балтона. Така Жоро започва работата по волан на BMW X5 като единствената препоръка от клиента е финалният резултат да е “уау”. Изглежда ефектът е постигнат, защото след волана идва ред на цялостния интериор, а когато и той е завършен, приключението продължава с изработката на екстериор. “Започнахме да избираме джанти и спирачки, лайсни, проекти за външна облицовка и така след около две години, отидохме на най-престижното изложение в България. Спечелихме безапелационно- зрителите го избраха.” Това е и победата на постоянството и визионерството- от ръцете на Георги излиза цялостен дизайн на автомобил, умножен три пъти по стойността на самата кола.

Когато клиентът пристига в студиото, Георги е внимателен към всеки жест и следи за детайлите, за да даде правилното предложение за дизайн. С дисектиращия интелект на психоаналитик, той попива стила и поведението, за да ги впише в луксозната иразботка, която да пасне на характера. Жоро вярва в последователното усилие, което търси дълбочина, а не просто отплата. Затова и с някои от клиентите, бизнес отношенията се претапят в органичната сплав на приятелство, изградено върху взаимно доверие. 

Идеята е не само да вземеш парите на човека, а да вникнеш какви са му желанията- да ги постигнеш и дори да ги надминеш…

Според Боб Дилън истинският мъж се събужда сутрин, ляга си вечер, а във времето между това, прави каквото пожелае. Тръгвайки си от студио GB Design обаче, бих добавила, че каквото пожелае, го прави прецизно и осъзнато. 

signature
Scroll to Top
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.