Photographed by Антон Иванов
Written by Елена Сергова
PORSHE
С първия си опит за изработка на дизайн за своя Golf GTI edition през 2009-та година, Георги Борисов осъзнава, че има достатъчно здрав гръбнак, за да излезе от кожата си. Въпреки че, не си е представял как страстта му към колите и дизайна ще се превърнат в успешен бизнес, той смело “разфасова” своя автомобил и тези на няколко приятели. В началото близките приемат за лудост идеята за луксозна изработка на интериори на коли в град като Габрово. Истината обаче е, че качеството пуска дълбоките си корени без значение от средата- не търси оправдания и не прави компромиси. Такъв е и Георги Борисов от GB Design– мъжът, който избягва конфекциите и добавя стойност към един иначе позабравен провинциален град.
GB Design

След като успешно преминава през преломните седем години от стартирането на своя бизнес, Георги е възпитал в себе си изключителното качество на успелия човек- това да се самосезира непрекъснато. “Няма кой да ме критикува и ако малко се отпусна, ще се отрази на финалния резултат. Търся си кусурите през цялото време и със следващата поръчка ги елиминирам. Така човек се развива, преодолявайки постоянните препятствия.” Сините му очи пронизват с очакването да отговориш със същото високо ниво на презентация, поведение и амбиция. На върха обаче, човек е сам, ще потвърдят професионалните алпинисти.

Удрям на камък в опитите да намеря адекватен чирак, когото да обуча. Тук всеки детайл изисква прецизност- няма как да изтърбушиш едно Porsche и да се държиш немарливо към процеса. Работата е изключително отговорна и трудоемка. През ръцете ми минава целият процес-през монтаж и демонтаж, до дизайн и изработка.

деконструиран автомобилен интериор

С бърз жест той поправя жена си, която днес помага в по-непретенциозните изделия като финалния ключодържател с марка GB Design. Тонът, с който ѝ обяснява нещо за втори път е строг, но и разбиращ. Тук личните емоции остават извън студиото. Важи ли обаче обратното? “Често нося работните проблеми вкъщи, което се опитвам да променя. Научих се, че няма смисъл да се преуморявам и в последствие да поправям грешки. Сега и аз, и Ирина държим на почивните си дни.” Балансът между личното време и поглъщането от работа е фин момент за бизнеса и Георги изглежда го е постигнал. 

изработка ключодържател

Ултимативният му подход към изработката обхваща най-силния рецептор за сетивата на лукса- естествената кожа. На въпроса за произхода ѝ, сякаш с подразбиране отговаря “Италианска е”. Изборът да се ограничи само с най-доброто, съответно филтрира и клиентите. Все пак, да не забравяме къде се намираме. Възможно е в някой напрегнат ден, докато Георги работи по дизайна на BMW, да го извикат за нова поръчка.

Молят ме да видя една седалка отвън, където са паркирали. Излизам- виждам трактор. Такива анекдотни случки обаче, има все по-рядко, защото успях да се сегментирам към високия клас автомобили. Именно защото не правих компромиси, съумях да се съхраня и да взимам все по-екзотични поръчки, които ме учат и развиват.

Следвайки перфектните шевове на детайл от последната му изработка, няма как да не порази фактът, че е напоен с усилието от ръцете му. Финализиран, всеки компонент се докосва само с ръкавици, защото нищо не струва по-скъпо от месеците безсъние при допускане на грешка. А такава винаги е възможна, дори и в кралството на перфекционизма. “Правим индивидуални неща по една бройка и няма как да се застраховаме от грешки. При фабриките и производителите всичко се прави на поточна линия. Служителите там извършват стриктна манипулация. Аз трябва да направя всичко сам и понякога се получава разминаване. Ето при ретро колите например, има толкова стари елементи, че като ги пипнеш и се рушат. Тогава трябва да изработиш нов- винаги си отговорен”.

тигел на автомобилен интериор
porsche carrera

Именно многокомпонентното естество на работата му и прецизността забавят ирзботката, но Жоро не е готов да направи компромис. Записани с месеци напред, собствениците на бъдещите автомобилни дизайн бижута ще трябва да възпитат търпението си. 

Един от най-големите успехи идва съвсем неочаквано и напомня за пришитото копче към балтона. Така Жоро започва работата по волан на BMW X5 като единствената препоръка от клиента е финалният резултат да е “уау”. Изглежда ефектът е постигнат, защото след волана идва ред на цялостния интериор, а когато и той е завършен, приключението продължава с изработката на екстериор. “Започнахме да избираме джанти и спирачки, лайсни, проекти за външна облицовка и така след около две години, отидохме на най-престижното изложение в България. Спечелихме безапелационно- зрителите го избраха.” Това е и победата на постоянството и визионерството- от ръцете на Георги излиза цялостен дизайн на автомобил, умножен три пъти по стойността на самата кола.

Когато клиентът пристига в студиото, Георги е внимателен към всеки жест и следи за детайлите, за да даде правилното предложение за дизайн. С дисектиращия интелект на психоаналитик, той попива стила и поведението, за да ги впише в луксозната иразботка, която да пасне на характера. Жоро вярва в последователното усилие, което търси дълбочина, а не просто отплата. Затова и с някои от клиентите, бизнес отношенията се претапят в органичната сплав на приятелство, изградено върху взаимно доверие. 

Идеята е не само да вземеш парите на човека, а да вникнеш какви са му желанията- да ги постигнеш и дори да ги надминеш…

Според Боб Дилън истинският мъж се събужда сутрин, ляга си вечер, а във времето между това, прави каквото пожелае. Тръгвайки си от студио GB Design обаче, бих добавила, че каквото пожелае, го прави прецизно и осъзнато. 

signature
Scroll to Top

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.