Пътят на една Creativa

Photographed by Елена Сергова
Written by Елена Сергова

Да откриете бизнес ниша не е лесно, но да я запълните успешно, си е истинско постижение. Днес ще ви срещнем с една майка предприемач, която не само направи това, но превърна бизнеса си в място за споделяне и общност. 

Да откриеш ниша - “буквата Ф”

Когато Лидия ван дер Варт няколко години преговаря със себе си как да излезе от корпоративния свят, бременността идва като очакван сабатикал, на който да си поеме въздух, да се отпусне и да излезе от дългия коридор на прокрадващата се неудовлетвореност. “Поради деликатната си бременност се наложи да стоя вкъщи – започнах да рисувам с акварели, а с помощта на Youtube осъзнах колко лесно можеш да извървиш стъпка А и Б, за да се намериш на ново място в експеримента си. После се сетих, че мога да плета – спомних си за летата на село, седянките с бабите, които все на нещо ни учеха, разказваха истории, трудеха се, коя ще рони царевица, коя ще ни използва да ѝ слагаме фититлите на китениците, докато тъче, но все се правеше нещо с ръцете.  

Когато започнах да плета нямах изисквания към  себе си  – просто започнах да тествам различни техники и се увлякох.” Потъвайки в света на файбър изкуството, Лидия стига до техниката  макраме (заплитане на въжета) , но за да се снабди с материали, които са отговаряли на критерия ѝ за добро качество, трябвало да си поръчва от чужбина. Разплита нишката и след като прави проучване и се свързва с магазини за плетиво, осъзнава, че или е единственият млад човек, който има потребност от хубави материали за плетене, или е попаднала на ниша. “Този период наричам буквата Ф, защото така стоях, на буквата Ф, когато се сблъсквах със стигмата, че плетенето е за баби. Стори ми се много странно , че след като аз съм в България и не идвам от семейство с огромни възможности, но съм склонна да инвестирам в инструментите и материалите си и да изисквам хубаво качество, нямаше как да съм единствената. Така открих Bobbiny.” 

Въпреки че процесът от стартиране на онлайн магазин с лични средства, до създаването на първия бутик за прежди в България е дълъг, Лидия описва своя “аха-момент” накратко: “Затварям очите и пресичам булеварда”. 

Началото

След кратък въвеждащ курс по дигитални изкуства (Fundamentals Program от SoftUni) Лидия осъзнава, че е способна да вдигне сайт сама и да започне с крехкия бюджет от 1000 евро. С подхода, който е запазила до днес, тя се обръща напълно прозрачно към Bobinny, за да поиска оферта. Получава много повече – личното отношение и ангажираност на собственика на полския бранд и напътствията му за първо зареждане. “Посъветва ме да направя една селекция такава, каквато я усещам и ми предложи да заложим на по-голямо разнообразие от цветове с по-малки количества. След което направих екселска таблица с избора ми, а той мина отгоре като ми написа супер дълъг имейл защо и какво е променил. Мога да кажа, че Creativa съществува и благодарение на Томаш. Изключително необходимо е да спираме и да подкрепяме хората, да даваме знанието си”.

Урок по селекция

Въпреки че в бизнес гайдовете пише колко важно е да успеем да предвиждаме и планираме развитието на бизнеса, за Лидия растежът наподобява домино ефекта, където първото блокче е доверието, че прави нещо значимо, а второто – осъзнатото отношение към нишата. След като тества пазара с въжетата за макраме, тя решава, че е време да разшири предлагането с прежди. Подхожда рационално и осъзнава, че ще трябва да въвежда  поетапно новите продукти.  “Абсолютният ми гайд за селекция на продуктите е да предлагам нови неща за пазара, които са в много добро съотношение качество-цена, съобразени със случващото се тук. Има прежди, които струват 50лв едно кълбенце, но когато средната цена на продукта е 5лв, толкова голям скок е неуместен. Моята идея беше плавно да отидем нататък. Съобразено е с параметрите на пазара – ключът тук е да не прескачаш контекстите и да анализираш средата, в която живееш”.

Избор на партньори

Когато проучва пазара, за да реши с кои брандове да работи, Лидия се доверява както на калкулациите цена-качество, така и на процеса по комуникация. “Подхождайки по този начин, си гарантираш работен процес, който е абсолютно удоволствие, защото си се уверил, че инфраструктурата на поръчване, минималните количества и подкрепата, които получаваш са на линия. Например, към един от най-важните ми партньори Lana Gatto, направих завой в последния момент. Бях се насочила към друг бранд, но реших да се свържа и с тях – това, че не отговарях на техните условия за минимална поръчка не ме смути. Бях пряма и ги попитах защо трябва да избера тях преди другия бранд – получих огромен имейл с адекватна аргументация, а на следващия ден, без предупреждение получих доставка от DHL – кашон с мостри. Тяхната реакция и ниво на комуникация е учебник за това как се прави бизнес.” 

               Финансиране

 

Първата финансова инжекция за бизнеса е микрофонд, който Лидия открива, кандидатства и получава в рамките на няколко дни. Когато се решава на тази стъпка обаче, за нея е важно да знае, че ще се справи без да е в ущърб на семейния бюджет, въпреки че среща безграничната подкрепа на съпруга си – Тим. Наред с прохождането на Creativa, първи стъпки в живота прави и сина на Лидия – Елин. Отговорността към семейството и разбирането, че за да се развие нещо, то трябва да му се даде въздух, подтикват Лидия да започне отново корпоративна работа след края на майчинството си. ”Първите няколко месеца работех на пълен работен ден, вечер се занимавах с магазина, с поръчките, с комуникациите, имало е и все още има безсънни нощи. Издържах една година, която беше най-трудният период, защото човек наистина има само 24 часа, колкото и да се опитва да ги разтегне. В един момент преждите започнаха да се подреждат в коридора и всички стаи и ми беше ясно, че трябва да намеря склад.”

Подход и работа с маркетингова агенция

 

С развитието на бранда Лидия бележи невероятни резултати и благодарение на работата си с дигитална агенция. Въпреки че в един момент се отказва и продължава да работи по дигиталния маркетинг сама, важно е да споменем, че и в двата случая отговорността към развитие и нишовото съдържание остава на плещите на предприемача. “Преди да започнете с маркетингова агенция, запитайте се до колко ви е нишов бизнесът, какъв тип информация трябва да излиза от вас, как трябва да се адресирате към аудиторията, има ли нужда аудиторията от промоция, това ли е най-важното за тях. За да не разчитате на промоции, трябва да излиза друг тип съдържание, за което пък ако е нишов бизнесът ви, трябва да поемете отговорност вие.”

Магазин, пространство, общност

Уверена в идеята, че не просто създава физически магазин за прежди, а място за личен контакт, така необходим за плетящите, а и за всички нас, Лидия решава да не се вслуша в съвета на експерти. “От бизнес гледна точка, метър и половина маса и фотьойл в 29 квадрата, не е оптимално.  Идеята ибаче на това решение, е да те подкани да се отпуснеш. Получавах съвети как да използвам търговската си площ, да сложа малки щандчета, а аз не исках, за мен масата е притегателен център. Когато ти идва от сърцето и това е твоята потребност, трябва да си вярваш  – аз имам необходимост с тези хора да седнем на чаша чай и искам те да се чувстват добре дошли. Уютът е в събирателната сила на масата и за мен Creativa е не просто бизнес, а много осъзнат завой, друго измерение, в което е абсолютно важно да изпитваш удоволствие. И когато попитам клиент с истински интерес как е открил плетенето и избухне в сълзи, да мога да предложа чаша чай и да чуя историята. Често се оказва, че са изгубили близък по време на пандемията и за тях това е начин да се свържат отново, да излекуват душата си. Когато творим с ръцете си, в този акт винаги стои нещо много човешко и за мен е важен контактът с хората, именно заради тези истории. Така съвсем естествено общността ни се увеличи и беше време за по-голямо пространство – бутикът на ул.Екзарх Йосиф”. 

Как се развива общност

 

Отвъд маркетинговото клише, развитието на общност през бизнеса според Лидия има две основни линии – на първо място желанието да се заловиш с такава работа и постоянното оглеждане към къмюнитито, за да осъзнаеш какви са нуждите, за да подхранваш с консистентно качествено съдържание.  На пръв поглед лесна формула, но в същността си много по-сложна: “Трябва да изпитваш необходимост да общуваш с тези хора, иначе няма смисъл, това е нещо, което не можеш да поправиш или научиш. Другото е насочена работа по създаване на съдържание, куриране на уъркшопи, но преди всичко, да изградиш преживяване. Това е, което искаме всички, нали?”

Прекарвайки деня около онази маса – събирателно ядро на пространството, няма как да не ми направят впечатление последователите на Creativa, които са минали само, за да покажат прогреса на проектите си. От тях не се очаква да закупят нищо, за да прекарат часове в бутика, да поискат съвет или да споделят и докато главите ни пламтят от опити за агресивни продажби, едно уютно гнездо от прежди е готово винаги да ви приюти. “Стига само да изпитвате удоволствие”, би добавила Лидия ван дер Варт.  

signature
Scroll to Top

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.