Визия, наречена ESNAF

Неведнъж сме чували за предприемачи, стартирали от гаража или мазето – креативността и желанието за успех не търпят рамки и отлагане. Това се случва с Анастас и Бистра, създателите на бранда за концептуални играчки от дърво ESNAF TOYS ®, които след като завършват УАСГ, с раждането на първото им дете, решават да тестват средата за нетипичната си идея. Макар и 11 години по-късно ESNAF TOYS ® да продължават продукцията от малка пловдивска улица в кв. Кючук Париж, уверените им стъпки на международната сцена ги поставят до онези най-желани продукти и подаръци, от които не можем да отлепим погледа си в музейните магазини в Париж, Швейцария и Сингапур.

След успешен Kickstarter, който провеждат малко преди пандемията, Бистра и Анастас бързо разбират че е време за подкрепа. Към камерния състав се присъединява и Тони – психолог по образование и занаятчия по душа. Още с първата ни среща усещам, че тримата са в абсолютна симбиоза и замесени от онова така рядко тесто, което изразяват чрез всичко, което правят. За тях водещ е смисълът и удоволствието от работата, прозиращо през безпогрешното отношение към финалните щрихи и детайла. 

Фотограф: Райчо Димитров

Е: Как се насочихте към дървени дизайн играчки – продукт, който особено преди 10 години в България вероятно е изглеждал като екзотично решение в очите на близките ви?

 

Б: Анастас няколко пъти споменаваше тази идея – бях бременна, когато една вечер се прибра вкъщи с прототип. Дървените животни бяха пълната противоположност на опитите ни с производство на мебели – лесно преносими, с достъпна суровина и възможност за започване с малък капитал. Отдавна вече  усещахме, че трябва да намерим баланс на архитектурната ни работа с нещо, което ни носи истинска наслада.

 

А: Като прекарам една седмица мръсен в работилницата  и ми писва и си казвам “Ох, няма ли да седна аз малко да си почертая”…Обаче и там като се застоя две-три седмици и се срещна с няколко майстора, започвам веднага да си пожелавам да съм обратно в работилницата. С архитектурните проекти и работата по бранда имаме перфектния баланс, въпреки че визията ни е все по-малко да се занимаваме с архитектура. Това тук ни носи истинската радост. 

Е: Всъщност при вас голямата крачка се случва след успешното изпълнение на Kickstarter проекта ви преди три години.

Т: Тогава се включих и аз – работата на компютър ме изтощаваше и исках да правя нещо с ръцете си. Навлязох бързо в материята, макар и да не съм се занимавала с нищо подобно – не е толкова сложно, стига да имаш добра моторика и желание. 

Б: И Анастас, и Тони са много прецизни и когато приключат с една играчка, заради ортогоналните форми, които изглеждат съвършени, хората си мисля, че ги правим с машини. Но зад всеки един продукт на ESNAF TOYS ® стои ръчен труд и отношение към дизайна.

А: Клиентите ни са впечатлени от качеството на живо – често пъти като си купиш нещо от онлайн магазин  си леко разочарован, защото на картинката е изглеждало по-добре. Докато в нашия случай получаваме коментар, че на живо е по-хубаво.

Т: Усещането като докоснеш дървото е различно, няма как да се предаде от снимка.

А: По-забавното е, че все още имаме голям проблем да обясним как се правят тези играчки. За ESNAF TOYS ® нерядко се предполага, че тук само ги дооцветяваме и завършваме детайла, толкова сме свикнали това да е нормата. 

 

Е: Като дрехите “Made in Italy”, на които само етикетите им се слагат в Италия.

Б: За нас винаги в основата е било това да създадем продукт с хубав дизайн.

Все повече навлизаме в музейните магазини – след успешното ни участие на международния панаир за интериорен дизайн в Париж Maison&Objet, сме абсолютно сигурни, че точно концептуалните магазини са правилния дом за нас. Сега например, Louis Vuitton отварят изложба на Rothko и поръчват от колекцията ни Foster Animals къстъмизирани с ярките преливащи цветове, типични за художника. 

Т: Foster Animals са в моя ресор. Когато мислихме по идеи как да оползотворим отпадъка, решихме да направим тази колекция от абстрактни животни, с които децата да отпушат въображението си, а възрастните да си ги редят на базата на тетрис. Много е медитативно. 

 

Е: А как успявате да запазите семейните си отношения, как се прави баланс между работа и лични взаимоотношения?

 

А: Взехме си психолог в екипа 🙂

 

Т: (смее се) Явно има полза от специалността ми.

Б: Истината е, че на нас никога не ни е тежало това, че работим по бранда и понякога пренасяме дискусиите и предизвикателствата и в дома си. Да правим ESNAF TOYS ® ни е сбъдната мечта, а не товар. Най-големите ни успехи са свързани точно с  общността от близки и приятели – уповаваме се на техните съвети и подкрепа.

 

Е: Провалите обаче също ни учат на много – какво разбрахте вие за бизнеса от грешките си?

 

Б:Грешките си ги водя в един документ, но най-решаващата е, че само преди година си направихме маркетингова стратегия като по учебник. Отчитам го за грешка, че не сме го направили по-рано. В сравнение с предишната година, отидохме на панаир за играчки в Германия, който не донесе очакваните резултати. С тази стратегия осъзнахме, че не сме точно играчки, а сме по- подходящи за gifts секция, заради дизайна на продуктите. Затова и от Maison&Objet сме много по-доволни – основните посетители бяха от музейни и концептуални магазини. На пръв поглед ние правим играчки, но разликата в двата панаира е огромна. Добрият резултат в поръчките се усети именно от тази маркетингова стратегия. Ако стартирам нов бранд, това ще е първото, което биха направила.

Фотограф: Полина Иванова

А: То е като в архитектурата – трябва да направиш къщата си по проект, за да е максимално устойчива и функционална. 

 

Б: Макар и със закъснение, вече разбираме много по-добре къде сме позиционирани и следващите крачки са свързани с идея за нов Kickstarter проект, за който все не ни остава време. Още едно важно набюдение за всеки нов бизнес е да не се опитва да бъде много неща накуп. Ето, ние знаем, че правим дизайн играчки с животински форми – това сме, няма смисъл да се опитваме да бъдем нещо друго. Така че формулата е да си откриеш фундамента, това, с което се отличаваш, да имаш ясна стратегия и да го правиш с любов. Нищо повече. 

 

Излизам от ателието на ESNAF Toys с широка усмивка – срещнала съм хора, които са проправили собствения си път, бавно и методологично; хора, които творят с ръцете и сърцата си и са живото доказателство, че няма желание, което да те споходи, без да се намери силата да го осъществиш. 

И все пак, ще трябва да се потрудиш малко, както би казал Ричард Бах. 

signature
Scroll to Top

Fragmeаnt Newsletter

Седмично мисловно гурме от главния редактор

Абонирайте се. Има сос.

Всяка неделя. Почти.